Foto: DELFI
Privatizācijas aģentūras (PA) valde piektdien apstiprināja sarakstu ar akciju sabiedrības "Citadele banka" potenciālajiem investoriem, kuri turpinās dalību bankas pārdošanas procesā un varēs sagatavot un iesniegt saistošos piedāvājumus iegādāties banku. Pretendentu skaitu un identitāti PA neatklāj.

"Citadeles" pārdošanas procesa pirmajā posmā potenciālajiem investoriem, kuri bija izrādījuši interesi par bankas iegādi un parakstījuši konfidencialitātes līgumu, bija jāiesniedz sākotnējais (nesaistošais) piedāvājums. Saskaņā ar valdības apstiprināto bankas pārdošanas stratēģiju pārdošanas konsultants "Nomura International plc" izvērtēja investoru sākotnējo piedāvājumu atbilstību pārdošanas stratēģijai un sagatavoja potenciālo pretendentu sarakstu, kas pēc PA valdes apstiprinājuma varēs turpināt dalību pārdošanas procesā - padziļināti izpētīt bankas situāciju un sagatavot saistošos piedāvājumus.

Vērtējot investoru sākotnējos piedāvājumus, konsultants ņēma vērā investoru iesniegto iespējamo cenas piedāvājumu, investora finanšu stabilitāti. Ņemot vērā nepieciešamību ievērot investoru prasību pēc konfidencialitātes, kā arī "Nomuras" ieteikumus konkurences nodrošināšanai, informācija par pretendentu skaitu un to izteiktajiem piedāvājumiem netiks sniegta, informēja PA.

PA Komercdienesta vadītājs Vladimirs Loginovs norāda, ka "nestabilitāte Eiropas finanšu tirgos nav mainījusi investoru viedokli un ir saņemts pietiekams skaits sākotnējo piedāvājumu".

"Šobrīd svarīgi ir pārliecināt investorus sagatavot pēc iespējas labākus saistošos piedāvājumus, jo no tā būs atkarīgs, cik daudz līdzekļu valsts varēs atgūt jau šobrīd. Tomēr jāņem vērā, ka Eiropas bankām tiek uzliktas papildus saistības un tas var atstāt iespaidu uz pārdošanas procesu," atzīst Loginovs.

Investoriem, kas turpinās dalību pārdošanas procesā, līdz decembra beigām jāveic padziļināta bankas izpēte un jāiesniedz saistošais piedāvājums. Pēc to izvērtēšanas "Nomura" iesniegs valdībai rekomendācijas par līguma noslēgšanu ar labākā piedāvājuma iesniedzēju. Valdība varēs izlemt, vai piedāvājums atbilst noteiktajiem pārdošanas mērķiem, un pozitīva lēmuma gadījumā apstiprinās bankas pircēju, ar kuru tiks slēgts bankas pirkuma līgums.

Jau ziņots, ka AS "Citadele banka" savu darbību uzsāka 2010.gada 1.augustā pēc EK apstiprinātā AS "Parex banka" restrukturizācijas plāna ieviešanas. Restrukturizācijas plāns paredzēja AS "Parex banka" sadalīšanu un jaunas universālas bankas izveidošanu – AS "Citadele banka", kas darbojas kā neatkarīga finanšu iestāde un pārņem AS "Parex banka" neproblemātiskos aktīvus.

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 2008.gada decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju, iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Atbilstoši 2011.gada 30.jūnija datiem banka Citadele ir trešā lielākā no visām Latvijā esošajām bankām pēc piesaistīto noguldījumu apjoma (9,7% tirgus daļas), piektā lielākā pēc izsniegto aizdevumu kopapjoma (5,2% tirgus daļas) un sestā lielākā pēc aktīvu apjoma (6,5% tirgus daļas).

"Citadeles" kopējie aktīvi ir 1,25 miljardi latu (koncerna – 1,42 miljardi latu). Bankas kredītu portfelis ir 641 miljons latu (koncerna – 736 miljonu latu) un kapitāla un rezervju apjoms ir 84 miljoni latu (koncerna – 83 miljonu latu). Kopējais noguldījumu apjoms bankā Citadele 2011.gada 1. pusgada beigās sasniedza 1,01 miljardu latu (koncerna – 1,18). Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs ir 13.0% (koncerna – 10.7%) un likviditātes rādītājs ir 62%.

Pērn septembrī starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service bankai piešķīra ilgtermiņa reitingu Ba3 (stabils).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!