Foto: LETA

Jaunieceltais "Privatizācijas aģentūras" (PA) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs un bankas "Citadele" pircēja "Ripplewood Advisors" dibinātājs Tims Kolinss piektdien, 7.novembrī, sasaukuši preses konferenci, kurā sola atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. Portāls "Delfi" no konferences ziņos teksta tiešraidē.

Preses konferencē piedalīsies arī "Citadeles" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Kā zināms, darījumu līdz šim sedzis noslēpumainības plīvurs un oficiāli nav publiskoti to investoru vārdi, kas līdz ar "Ripplewood" iegādājušies Latvijas valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas.

Kā vēstīts, Loginovs un otrs jaunieceltais PA valdes loceklis - Ģirts Freibergs -, un "Ripplewood Advisors LLC" izpilddirektors un dibinātājs Kolinss trešdien parakstījai līgumu par bankas "Citadele" 75% akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada sākumā.

Pagājušajā nedēļā no amatiem atkāpās PA vadītājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lauskis. Spridzāns sacīja, ka tā rīkojies, jo nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu, lai arī bija iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām.

Par jauno aģentūras valdes priekšsēdētāju Ekonomikas ministrija steigā izvēlējās līdzšinējo PA Komercdarbības dienesta vadītāju Vladimiru Loginovu, bet valdes locekli - bijušo bankas "Citadele" padomes locekli Ģirtu Freibergu.

"Ripplewood" vārds saistīts ar vairākām globāli nozīmīgām investīcijām, piemēram, Japānas "Shinsei Bank", "Readers Digest" un citos uzņēmumos. Kā vēsta "The Wall Street Journal" pēdējos gados investīciju fonds piedzīvojis finansiālas problēmas, ko izraisīja "Readers Digest" maksātnespēja un fondam piederošā ASV pārtikas ražotāja "Hostess Brands" bankrots. Tādēļ pēdējos gados "Ripplewood" koncentrējas uz fonda dibinātāja Kolinsa un viņa ģimenes līdzekļu ieguldīšanu.  Līdz ar "Citadeles" darījumu publiski izskanējis arī "Ripplewood" šogad īstenotais ieguldījums Ēģiptes nekustamo īpašumu attīstītājā "Sixth of Ocober".

"Citadeles" investorus PA bijušais šefs Spridzāns nosauca par "riska kapitālistiem". "Tas, kas ir zināms un līdz šim komunicēts, ka tie pārsvarā ir riska kapitālisti. To pamatformula ir nepalikt ilgi, viņi iegulda, nopelna naudu un virzās tālāk."

Spridzāns norādīja, ka atkāpies, jo uzskatīja, ka ir vēl divi mēneši, ko varēja diskutēt un panākt labākus noteikumus. "Privatizācijas aģentūrā esam centušies būt nepolitiski. Es nebiju piesaistīts nevienai politiskajai partijai. Mūsu galvenais uzdevums bija censties sasniegt pēc iespējas labākus noteikumus. Privāts pircējs uz šādiem noteikumiem neparakstītos. Man arī personīgi jāpieņem lēmums, vai tie ir stratēģiski solījumi, vai nav pretrunā rūpīga saimnieka principiem, un kas jāņem vērā pēc likumiem."

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Spridzāna atkāpšanos savukārt nosauca par "neprofesionālu un bezatbildīgu".

Kā vēstīts, "Ripplewood" piedāvājums bijis viens no finansiāli pieticīgākajiem. Izvēlēties šo investor ieteikuši konsultanti no "Societe Generale", tāpat nozīmīgi bijuši arī ģeopolitiski pasvērumi, iepriekš norādījuši valdības pārstāvji.

"Pietiek.com" vēstīja, ka pretendentu vidū bija arī "Norvik banka" un "pašmāju kapitāls, kura izcelsme meklējama ātro kredītu biznesā", kā arī savulaik "melnajā sarakstā" iekļautais krievu miljardieris Jurijs Šeflers, kura kontrolētajai "S.P.I. Group" pieder teju 90% "Latvijas Balzama" kapitāldaļu.

"Citadele" tika izveidota 2010.gada augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeli" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, iepriekš prognozēja Dombrovskis. Savukārt nacionālā apvienība uzskata, ka pašlaik banka nebūtu jāpārdod.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!