Foto: AFI
Tā dēvēto "slikto banku" jeb "risinājumu banku", kas paliks pēc "Parex bankas" restrukturizācijas, vēl nav un nebūs izdevīgi pārdot investoriem zemās aktīvu vērtības dēļ, laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis "Parex" padomes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Liela daļa risinājumu bankas kredītu nodrošināti ar nekustamajiem īpašumiem, un valsts naudu varētu atgūt, pārdodot tos, taču to varēs izdarīt vēlāk, kad īpašumu cena pieaugs. To laikrakstam atzinis arī premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Jākobsons arī atzinis – ja investori izteiks izdevīgu piedāvājumu, valsts varētu no risinājumu bankas atdalīt konkrētus aktīvus atsevišķā fondā un tos pārdot. Šādu fondu varētu būt arī vairāk, un ar laiku, kad paliktu maza banka, arī to varētu pārdot. Taču viņš paudis šaubas, ka kāds šobrīd būtu gatavs pirkt šādu risinājuma banku tikai licences dēļ, pirms nav atgūti aktīvi.

Viņš arī stāstījis, ka par atsevišķiem aktīviem investori paši izrāda interesi un valstij tie nemaz nav jāmeklē, taču piedāvājumi nav izdevīgi. Piemēram, ASV investīciju bankas "Morgan Stanley" piedāvājums bijis neizdevīgs, tiesa, sarunas ar ASV baņķieriem vēl turpinās.

Jau ziņots, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!