Foto: LETA

Valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") darbinieku skaits līdz ar komercdaļas pakešu pārdošanu samazināsies par pusi, pavēstīja "Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko.

Patlaban "Hipotēku bankā" kopā ar meitasuzņēmumiem strādā aptuveni 600 darbinieku.

Viņš atzina, ka darbinieku skaita samazināšana varētu notikt nākamā gada otrajā ceturksnī. "Samazināsim darbinieku skaitu atbilstoši attīstības bankas funkcionalitātei. Tas būs liels samazinājums ‒ apmēram puse. Mēs plānojam, ka klientu apkalpošanas nodošana notiks līdz gada beigām, pēc tam vēl turpināsies klientu pakalpojumu nodrošināšana un attīstības institūciju pārveide pēc darbības kapacitātes, līdz ar to plānots, ka nākamā gada otrajā ceturksnī varētu sākties darbinieku skaita samazināšana. Tad arī būs samazinājums mūsu klientu apkalpošanas centriem un tad sāksies vēl ātrāka "Hipotēku bankas" pārveide par attīstības finanšu institūciju," klāstīja Paņko.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka ar komercdaļas četru pakešu pircējiem "Swedbank" un "SEB banku" ir veiktas sarunas par "Hipotēku bankas" klientu apkalpošanas centru pārņemšanu. "Pakalpojumu pārņemšanas plāns nodrošinās mūsu ["Hipotēku bankas"] klientu apkalpošanu visās vietās, kur mēs to veicam pašreiz. Savukārt mums paliks reģionālie apkalpošanas centri, arī pašlaik mums ir apmēram 200 miljonu latu attīstības kredītu portfelis, plānojam arī jaunas programmas sākt. Šie kredīti tiek apkalpoti un tiks apkalpoti, viņi ir pa visu Latviju," sacīja bankas vadītājs.

Viņš atzina, ka šajos reģionālajos centros tiks apkalpoti esošie bankas attīstības daļas klienti, attīstības kredīti, kā arī no reģionālajiem centriem tiks realizētas jaunās attīstības programmas. "Jāuzsver, ka attīstības finanšu institūcijā mēs redzam ne tikai "Hipotēku banku", mēs to redzam kā institūciju, kas apvieno arī citas attīstības bankas funkcijas veicošas institūcijas Latvijā, piemēram, Latvijas Garantiju aģentūru, Lauku attīstības fondu, Reģionālās attīstības fondu, un tās ir daudzas vienības, kas patlaban sniedz valsts atbalstu uzņēmējiem Latvijā. Tātad viņas ir jāapvieno vienotā spēcīgā institūcijā," norādīja Paņko, taču piebilda, ka attīstības bankas funkciju pildošo institūciju apvienošanas plāns vēl tikai top.

Pēc "Hipotēku bankas" vadītāja teiktā, šādam institūciju apvienošanas plānam ir jātop šā gada laikā. "Plānam ir jātop šogad, un uz tā pamata tiks veidota spēcīga attīstības finanšu institūcija," paskaidroja Paņko.

Jau vēstīts, ka "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes iegādāsies "Swedbank" un SEB grupā Latvijā ietilpstošā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "SEB Wealth Management".

Trīs "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija, iegādājusies "Swedbank". Savukārt "SEB Wealth Management" bija izteikusi labāko piedāvājumu par pensiju otrā līmeņa plāna pārvaldīšanas paketi.

Līdz gada beigām plānots pārdot arī atlikušās divas komercdaļas paketes.

Valdība pērn 1.novembrī apstiprināja "Hipotēku bankas" pārveides plānu un bankas komercdaļas pārdošanas stratēģiju. "Hipotēku bankas" pārveide notiek atbilstoši 2009.gada 24.novembrī apstiprinātajai koncepcijai par bankas pārveidi par attīstības banku un 2011.gada 12.aprīlī valdības izskatītajam "Hipotēku bankas" pārveides plānam, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistītās bankas komercdaļas nodalīšanu.

Pēc aktīvu apmēra "Hipotēku banka" marta beigās bija astotā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!