Foto: Pixabay

Ministru kabinets otrdien pieņēma izmaiņas kārtībā, kādā kredītinformācijas birojs vai fiziskā persona pieprasa un Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedz informāciju par fiziskās personas ienākumiem.

To mērķis ir paplašināt kredītinformācijas birojam sniegtās informācijas apjomu fiziskās personas kredītriska vērtējumam.

Kredītiestāžu likumā noteikts pienākums identificēt, novērtēt, analizēt un pārvaldīt kredītrisku, ievērojot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) noteiktās prasības attiecībā uz kredītiestādes kredītrisku pārvaldīšanu. Paredzot kredīta piešķiršanas kritērijus un limitus, jāpamatojas uz kredītņēmēja kredītspējas novērtējumu. Kredītņēmēja kredītspējas novērtēšanā jāanalizē visa pieejamā informācija par kredītņēmēja ienākumiem, tostarp atbilstoša informācija no ārējiem avotiem, tai skaitā no kredītinformācijas birojiem, kā arī vērtēšanā ir izmantojama patiesa, pietiekama un pārbaudīta informācija un atbilstoši vēsturiskie dati. Vērtējot fizisko personu maksātspēju, kredītiestādēm ir jāņem vērā visa tā informācija, kas liecina par kredītņēmēja ienākumu stabilitāti, tajā skaitā kredītņēmēja darbavietas, saimnieciskās darbības rezultāti (ja kredītņēmējs ir saimnieciskās darbības veicējs), tautsaimniecības nozares vai ģeogrāfiskā reģiona attīstība un pozīcija tirgū.

Šo mērķu sasniegšanai kredīta devēji līdz šim aktīvi izmantoja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datus. Tā kā normatīvie akti VSAA paredz kompetenci apstrādāt datus pensiju un pabalstu jomā, VSAA informēja kredīta devējus, ka sniegs informāciju tikai tajos gadījumos, kad VSAA ir datu pirmavots. Proti, VSAA turpmāk sniegs informāciju tikai par izmaksātajām VSAA pakalpojumu summām (pensijām, pabalstiem utt.), bet ne citiem ienākumiem. VSAA norāda, ka kredīta devēji VSAA informāciju varēs saņemt ar kredītinformācijas biroju starpniecību, tāpēc individuālus līgumus VSAA turpmāk neslēgs.

Šādā gadījumā ir nepieciešami grozījumi noteikumos "Kārtība, kādā kredītinformācijas birojs vai fiziskā persona pieprasa un Valsts ieņēmumu dienests sniedz informāciju par fiziskās personas ienākumiem", lai pagarinātu periodu, par kuru Valsts ieņēmumu dienests (tVID) sniedz informāciju, no viena iepriekšējā taksācijas gada uz diviem iepriekšējiem taksācijas gadiem. Šis informācijas apjoms ļaus objektīvāk novērtēt saimnieciskās darbības veicēju ienākumus.

Ziņas par citu kredītņēmēju ienākumiem iepriekšējos divos taksācijas gados ļaus kredīta devējiem objektīvāk novērtēt kredītņēmēju ienākumu stabilitāti un regularitāti. VID sniegs tā rīcībā esošo informāciju pieprasījuma brīdī. Savukārt, ja tā rīcībā nebūs informācijas par kādu no pieprasītajiem periodiem, tad šīs ailes tiks atstātas neaizpildītas.

Informācija par ienākumu izmaksātājiem ļaus kvalitatīvāk un vispusīgāk izvērtēt kredītriskus, kas saistīti ar kredītņēmēja darbavietu, darba devēja nozares risku, kā arī paredzamām izmaiņām ekonomikā un konkrētajā nozarē, kuras ienākumu gūšanas kontekstā var ietekmēt patērētāja kredītņēmēja spēju atmaksāt kredītu, skaidro FM.

VID prakse liecina, ka kredītinformācijas biroji pakalpojuma maksu maksā pa daļām, iesniedzot lūgumu sadalīt pakalpojuma maksu četrās vienādās daļās, tāpēc noteikumu projektā informācijas sniegšanas pakalpojuma periods ir noteikts viens gads, bet pieprasījumu skaits un maksājamā maksa matemātiski sadalīta četrās daļās. Gadījumā, ja kredītinformācijas birojs samaksā maksu par nākamo pakalpojumu, tā sniegšanu paredzēts uzsākt automātiski. Līdzīgi gadījumos, kad kredītinformācijas birojs pagarina tā darbības licenci, automātiski pagarinās arī noslēgtā līguma ar VID darbības termiņš.

Noteikumu projekts paredz palielināt VID kredītinformācijas birojiem sniedzamās informācijas apmēru, tāpēc nepieciešams pielāgot arī informācijas sistēmas gan VID, gan kredītinformācijas birojiem, gan kredītinformācijas saņēmējiem. Pēc sākotnējām aplēsēm informācijas sistēmu pielāgošanai nepieciešams sešu mēnešu periods no šo noteikumu pieņemšanas, tāpēc noteikumu projektā paredzēts, ka grozījumi stājas spēkā 2021. gada 1. novembrī.

Noteikumu projekts paredz palielināt kredītinformācijas birojam sniedzamo datu apjomu par fiziskajām personām.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos stāsies spēkā 2021. gada 1. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!