Foto: F64

Privatizācijas aģentūra (PA) starptautiskajai investīciju bankai "Societe Generale" par konsultācijām bankas "Citadele" investoru piesaistē maksās divus miljonus eiro, kas ir mazāk nekā maksimāli noteiktais limits, pavēstīja PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Viņš norādīja, ka bankas "Citadele" investoru piesaistē "Societe Generale" uzdevumi ietvēra aktivitātes privātā kapitāla piesaistes stratēģijas sagatavošanai un ieviešanai, tajā skaitā mārketinga aktivitāšu īstenošanu un sarunas ar potenciālajiem investoriem. Bija noteikts, ka, veicot investoru sekmīgu piesaisti bankai "Citadele", "Societe Generale" saņems veiksmes atlīdzību, kas atkarībā no darījuma struktūras un saņemtajiem investoru piedāvājumiem maksimāli varēs būt 2,3 miljoni eiro. Papildus bija plānots segt attaisnotos izdevumus, kas līguma ietvaros nevarēja pārsniegt 120 tūkstošus eiro.

Kārkliņš pavēstīja, ka saistībā ar "Reverta" akciju pārvaldību un bankas "Citadele" akciju pārdošanu PA 2014. gada pārskatā ir ietverti izdevumi kopumā 2,734 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā izdevumos ir ietverts paredzētais maksājums "Societe Generale" par investoru piesaisti divu miljonu eiro apmērā, kas tiks izmaksāts 2015.gadā, kā arī attaisnotie izdevumi 96,6 tūkstošu eiro apmērā.

Tāpat Kārkliņš norādīja, ka konkursa kārtībā tika izvēlēts arī bankas "Citadele" investoru piesaistes juridiskais konsultants starptautiskais juridiskais birojs "Linklaters". Juridiskā konsultanta darba uzdevumos bija sagatavot ar investoru piesaisti saistītos dokumentus, vest sarunas ar Eiropas Komisiju par valsts atbalsta jautājumiem, kā arī piedalīties sarunās ar iesaistītajām pusēm, tajā skaitā Eiropas Komisiju un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par investoru piesaisti bankai "Citadele". Kopējās pakalpojumu izmaksas līguma ietvaros nevarēja pārsniegt 540 tūkstošus eiro.

Pēc Kārkliņa vēstītā, 2014.gadā "Linklaters" kopumā izmaksāti 435,3 tūkstoši eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un rezervēti maksājumi 61,9 tūkstošu eiro apmērā. "Paredzams, ka šogad "Linklaters" vēl tiks izmaksāti apmēram 30 tūkstoši eiro," viņš piebilda, norādot, ka kopumā līdz 2014.gada beigām "Linklaters" ir samaksāts 493,1 tūkstotis eiro, no tiem 490 tūkstoši eiro kā atlīdzība, bet 3,1 tūkstotis eiro - kā attaisnotie izdevumi (bez PVN).

PA sabiedrisko attiecību vadītājs arī piebilda, ka savukārt sabiedrisko attiecību konsultantam "Hill and Knowlton Latvia" par konsultācijām pērn samaksāti 16,2 tūkstoši eiro.

Jau vēstīts, ka 20.aprīlī noslēdzās valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījums. Par 75% bankas akciju īpašniekiem kļuvusi "Ripplewood Advisors LLC" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" (ASV) un 12 starptautisku investoru grupa. Par bankas akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Vienlaikus Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) īpašumā joprojām ir 25% bankas akciju.

Banka "Citadele" dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka - "Citadele", bet "Parex banka" sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus. Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2014.gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!