Foto: Shutterstock
Lai arī sākotnēji bija paredzēts, ka koalīcija pirmdien varētu lemt par alternatīvām tā dēvētajam nolikto atslēgu principam, jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu.

Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa - Znota portālu „Delfi" informēja, ka koalīcija par nolikto atslēgu principu lems nākamnedēļ.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais priekšlikums paredz, ka nolikto atslēgu princips būtu kā izvēles iespēja - proti, iedzīvotāji varētu izvēlēties, vai saņemt kredītu ar tādiem pašiem nosacījumiem kā līdz šim vai izvēlēties ar nolikto atslēgu principu, skaidro FM pārstāvis Aleksis Jarockis. 

Lai ieviestu šādas izmaiņas, nepieciešami grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kā arī Kredītiestāžu likumā. Tāpat atkal būtu jāatver Maksātnespējas likums, kura iepriekšējo grozījumu izskatīšana ilga aptuveni divus gadus.

Saeima Maksātnespējas likuma grozījumus, kas paredz ieviest tā dēvēto nolikto atslēgu principu, galīgajā lasījumā pieņēma 25.septembrī. 

Nolikto atslēgu princips nozīmē to, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības tiks dzēstas. Šāda kārtība stātos spēkā no nākamā gada un attiektos tikai uz gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots viņa vienīgais mājoklis.  Likuma grozījumus asi kritizēja bankas, brīdinot par lielāku pirmās iemaksas apmēru -  tas varētu pārsniegt pat 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!