Foto: Edijs Pālens/LETA

Apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) šogad zemniekiem kompensācijās par nopostītajiem sējumiem izmaksājusi vairāk nekā 6 miljonus eiro, "Delfi Bizness" informēja BTA pārstāvji.

Apdrošinātājs skaidro, ka pavasarī, nokūstot biezajai sniega segai, atklājās, ka valsts vidienē un austrumu rajonos liela daļa sējumu bija izsaluši vai iznīkuši. Vislielākie zaudējumi bija nodarīti Alūksnes un Valmieras novados. Savukārt Kurzemē un Zemgalē daļu sējumu nopostīja aukstums, bet daļu – meža zvēri un putni. Pavisam par ziemas riskiem BTA izmaksāja kompensācijas 2,9 miljonu eiro apmērā.

Vasarā lauksaimnieku nedienas turpinājās. Jūlija pirmajā pusē daudzus novadus piemeklēja spēcīgas lietavas un stiprs vējš noguldot labību veldrē. Vislielākos postījumus piedzīvoja Skagen šķirnes ziemas kvieši. Kopumā vasarā BTA klientiem kompensācijās izmaksāja vairāk kā 3 miljonus eiro.

«Diemžēl laika apstākļi šogad nav saudzējuši labību Latvijas teritorijā - dažādas dabas parādības nopostījušas sējumus simtiem hektāru platībā. Daļu ziemā cietušo lauku lauksaimnieki vēl paspēja pārsēt, taču vasaras stihijas neglābjami ietekmēja novāktās ražas apjomu. Gada pirmajos deviņos mēnešos esam izmaksājuši klientiem apdrošināšanas atlīdzības vairāk kā 6 miljonus eiro apmērā,» ar neiepriecinošo statistiku iepazīstina BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!