Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa 16. augustā nolēmus apķīlāt bijušo "Parex banka" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka īpašumus, kustamo mantu, skaidru naudu un maksājumus, kas viņiem pienākas no trešajām personām, tostarp- naudas līdzekļus kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, ieskaitot "Parex banka", tādejādi apmierinot bankas prasību pret bijušajiem īpašniekiem par zaudējumu atlīdzību. Kopējais prasības apmērs pārsniedz 62 miljonus latu, portālu "Delfi" informē bankas komunikāciju un mārketinga vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska

Jau ziņots, ka 2010. gada 30. jūlijā, Parex banka vērsās tiesā pret bankas bijušajiem valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus. Iepriekš "Parex banka" neatklāja prasības apmēru.

Šī brīža lemums faktiski nozīmē, ka turpmāk Kargins un Krasovisckis nesaņems ievērojamos procentu maksājumus par viņu noguldījumiem "Parex banka".

Vienlaicīgi tiesa ir pieņēmusi lēmumu noteikt Parex bankai nodrošināt zaudējumu atlīdzību, kas varētu rasties no šī lēmuma izpildes, iemaksājot tiesas noteiktu summu tiesas izpildītāja depozīta kontā.

Izvērtējot laika posmā no 1995. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 5. decembrim slēgtos aizdevumu un noguldījumu līgumus starp banku un abiem bijušajiem bankas valdes locekļiem, kuri vienlaicīgi bija arī Bankas vairākuma akcionāri, kā arī ar viņiem saistītām personām, Banka ir konstatējusi virkni darījumu, kas noslēgti pretēji bankas interesēm un piemērojot bankai īpaši neizdevīgus noteikumus, kas krasi atšķiras no nosacījumiem, uz kādiem nesaistītas puses noslēgtu šādus līgumus. Darījumu analīze liecina, ka minētajā periodā tie faktiski ļāvuši bijušajiem valdes locekļiem iedzīvoties uz bankas rēķina par vairāk nekā 62 miljoniem latu.

Būtiski, ka pēc bankas rīcībā esošās informācijas šie līgumi tikuši slēgti V. Karginam un V. Krasovickim atrodoties interešu konfliktā un pārkāpjot vairāku likumu normas. Līdz ar to abu bijušo bankas valdes locekļu darbībās ir saskatāmi nozīmīgi likumā noteikto valdes locekļu pienākumu pārkāpumi, bankai nodarot ievērojamus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!