Foto: LETA
"Parex bankas" mazākuma akcionāri lūgs ASV, Zviedrijas un Beļģijas valdību palīdzību pret Latvijas valsti un iesniegs sūdzību Eiropas Komisijā (EK), jo, viņuprāt, Latvijas valsts pēc bankas pārņemšanas nav ievērojusi mazākuma akcionāru tiesības un viņu ieguldījumi Parex bankā zaudējuši savu vērtību, teikts akcionāru paziņojumā.

Otrdien septiņi bankas mazākuma akcionāri - starptautiskie investīciju fondi "Amber Trust", "KJK Fund", "Firebird Republics Fund", "Firebird New Russia Fund", "Firebird Avrora Fund", kā arī "East Capital" (LUX) un "East Capital Asset Management AB" savu Krievijas un Austrumeiropas fondu vārdā - iesniedza pieprasījumus Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Ekonomikas ministram Artim Kamparam (V), Tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V), Ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (V) un Privatizācijas aģentūrai, lūdzot Latvijas valdības pārstāvjus iesaistīties, lai aizsargātu "Parex bankas" mazākuma akcionāru ieguldījumus. Akcionāri pieprasa, lai nekavējoties tiktu uzsākts dialogs starp Latvijas valsti un mazākuma akcionāriem.

Investīciju fondi uzskata, ka viņu tiesības tiek nepārtraukti pārkāptas, tāpēc lūdz arī ASV, Zviedrijas un Beļģijas valdību palīdzību pret Latvijas valsti par divpusējo investīciju aizsardzības līgumu pārkāpšanu. Latvijas valsts noslēgtie līgumi ar šīm valstīm nodrošina, ka investoru ieguldījumi no šīm valstīm netiks tieši vai netieši nacionalizēti, norāda akcionāri.

"Parex bankas" mazākuma akcionāri arī plāno vērsties Eiropas Komisijā, informējot par pamatu ierosināt pārkāpuma procedūru pret Latvijas valsti par Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto pienākumu nepildīšanu. Vēstulēs ārvalstu valdībām mazākuma akcionāri lūdz uzsākt starptautisku investīciju strīdu risināšanu, lai no Latvijas valsts saņemtu kompensāciju par "Parex bankas" mazākuma akcionāru ieguldījumiem.

"Mēs saprotam, ka Latvijas valsts ieguldītos līdzekļus ir jācenšas atgūt, taču tas nevar kalpot par attaisnojumu Latvijas valstij vai "Parex bankas" vadībai, lai pārkāptu mazākuma akcionāru tiesības. Mēs faktiski esam zaudējuši savu ieguldījumu vērtību, kopš Latvijas valsts pārņēma "Parex banku" 2008.gada nogalē. Savu klientu vārdā ieguldījumu fondi pieprasa, lai akcionāru tiesības tiktu ievērotas atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām un Latvijas Republikas Satversmei," uzsver investori.

Mazākuma akcionāri uzskata, ka valsts ir ignorējusi akcionāru ekskluzīvās tiesības lemt par pamatkapitāla palielināšanu un iegādāties jaunās emisijas akcijas. Minēto mazākuma akcionāru daļa "Parex bankā" ir samazināta no aptuveni 8% līdz 2%.

2010.gada 16.novembrī Satversmes tiesa ir ierosinājusi lietu, lai izskatītu "Parex bankas" mazākuma akcionāru konstitucionālo sūdzību, kurā tie uzsver, ka tiesību norma, kas atļauj pamatkapitāla palielināšanu bez akcionāru lēmuma, ir neatbilstoša Satversmei. Par prettiesisku tiek uzskatīta arī "Parex bankas" aktīvu nodošana jaunizveidotajai "Citadeles bankai", kas tika darīts bez nepieciešamās "Parex bankas" akcionāru piekrišanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!