Foto: Publicitātes attēli
AS "Parex banka" akcionāri izveidojuši atlases komiteju, kuras uzdevums ir pēc profesionāliem un kvalifikācijas kritērijiem izvērtēt un bankas akcionāriem ieteikt restrukturizētās bankas valdes un padomes locekļu kandidatūras.

"Parex bankas" korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece norādīja, ka vērtēšana ilgs līdz 30.jūlijam. Par padomes locekļu kandidātiem gan paliekošajai "Parex bankai", gan jaunizveidotajai AS "Citadele banka" plānots lemt jau 30.jūlija ārkārtas akcionāru sapulcē, bet valdes locekļus secīgi amatos apstiprinās abu banku padome.

Patlaban aktuāli esot izvirzīt kandidātus risinājumu bankas vadībai, jo vairāki tās locekļi iecelti "Citadeles bankas" vadībā, bet "Parex bankas" pašreizējais vadītājs Nils Melngailis pēc bankas sadalīšanas darbu tajā nevēlas turpināt.

Tomēr īpaši izveidotajai komisijai būs jāvērtē arī papildu kandidāti "Citadeles bankas" valdei un padomei, jo to sastāvi tiks paplašināti līdz ar Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) iesaistīšanos "Citadeles bankas" kapitālā.

Atlases komitejā darbojas Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Privatizācijas aģentūras, ERAB un Ministru prezidenta biroja pārstāvji.

"Parex bankas" restrukturizēto daļu vadošo amatu kandidātu vārdi netiek atklāti.

Patlaban "Parex bankas" padomē strādā Maikls Borks, Lorencs Filips Adamss, Juris Vaskāns, Juris Jākobsons un Klāvs Vasks. Vaskāns un Vasks strādās jaunās "Citadeles bankas" padomē, kurā iecelts arī Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andžs Ūbelis.

Savukārt Jākobsons iecelts par "Citadeles bankas" valdes priekšsēdētāju.

Pašlaik "Parex bankas" valdē strādā četri locekļi - Melngailis, Guntis Beļavskis, Valters Ābele, kā arī Vladimirs Ivanovs. Beļavskis un Ābele iecelti arī "Citadeles bankas" valdē.

Kā ziņots, šā gada 23.martā Ministru kabinets pieņēma lēmumu no "Parex bankas" izdalīt daļu aktīvu un veidot jaunu banku. 30.jūnijā, "Citadeles banka" tika reģistrēta Komercreģistrā, savukārt 29.jūnijā banka saņēma Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci kredītiestādes darbībai.

Bankas dibinātāja ir Privatizācijas aģentūra un tās pamatkapitāls ir četri miljoni latu, kurus aizdevusi Valsts kase.

"Parex bankas" labo aktīvu pārnešanu jaundibinātajā "Citadeles bankā" plānots īstenot naktī uz 1.augustu. Jaunā banka pārņems esošās "Parex bankas" filiāles, lielāko daļu aktīvu, darbības un operācijas.

Pašreizējās "Parex bankas" 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB. Jaunajā "Citadeles bankā" ERAB būs 25% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!