Foto: LETA

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa ceturtdien, 11.decembrī nolēma noraidīt bijušā AS "Parex banka" akcionāra Viktora Krasovicka pieteikumu par AS "Reverta" maksātnespēju. Līdz ar to lieta izbeigta.

Tāpat tiesa no Krasovicka "Revertas" labā piesprieda kopumā 4907 eiro, no kuriem 2057 eiro no Krasovicka piedzīti par tiesāšanās izdevumiem un rakstveida pierādījumu iegūšanas izdevumiem, bet 2850 eiro veido izdevumi, kas saistīti ar lietas vešanu.

Spriedums nav pārsūdzams. Pilns spriedums būs pieejams 22.decembrī.

Kā portālam "Delfi" sacīja "Reverta" Komunikācijas un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa, "Reverta" tiesas lēmumu uzskata par loģisku un tas "vēlreiz apliecina Krasovicka prasības nepamatotību, jo, kā jau vairakkārt esam norādījuši, "Reverta" vienmēr ir pildījusi un turpina pildīt visas savas līgumiskās un likumiskās saistības.

Ozoliņa minēja, ka šogad uzņēmums Valsts kasei atmaksājis 77 miljonus eiro, turklāt daļa maksājumu esot veikta pirms termiņa.

Par nepamatotu maksātnespējas procesa pieteikšanu "Reverta" plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs kriminālprocesa uzsākšanai, sacīja uzņēmuma pārstāve. Vienlaikus viņa norādīja, ka "šādu absurdu sūdzību risināšana nelietderīgi tērē būtiskus "Revertas" resursus, kas varētu tikt izmantoti sabiedrības interesēs".

Iepriekš tiesas sēdē "Revertas" pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns uzsvēra, ka nav iesniegti pierādījumi par "Revertas" maksātnespēju, bet gan pierādīts apstāklis, ka pušu starpā pastāv strīds par saistībām. Savukārt Krasovicka pārstāvis Uģis Grūbe norādīja, ka tādējādi izmantota alternatīva savu tiesību aizsardzībai.

Tiesas sēdē Bitāns arī lūdza tiesu pieņemt blakuslēmumu šajā lietā, proti, nosūtīt lietas materiālus Valsts policijai kriminālprocesa sākšanai par apzinātu nepamatotu maksātnespējas pieteikumu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka bijušais AS "Parex banka" līdzīpašnieks Viktors Krasovickis Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniedzis AS "Reverta" maksātnespējas pieteikumu. Toreiz Grūbe portālam "Delfi" sacīja, ka maksātnespējas pieteikums iesniegts, jo "Reverta" pārtraukusi maksāt viņa klientam pienākošos procentu maksājumus. Lai gan "Reverta" savu rīcību pamatojusi ar šogad pieņemto likumu, tomēr maksājumu pārtraukšana neesot pamatota.

Savukārt "Revertas" Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa uzsvēra, ka "Reverta" līdz šim ir pildījusi un pilda visas savas līgumiskās un likumiskās saistības, tādēļ šāda pieteikuma iesniegšana ir absurda un nepamatota.

Tiesa lietu ierosinājusi 11.novembrī.

Jau vēstīts, ka valsts "Parex" kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. "Parex bankas" "labie aktīvi" tika nodalīti, izveidojot banku "Citadele", bet problemātiskie nonāca "Revertā".

"Reverta" par subordinētajiem aizdevumiem, kas ir saistīti ar bankas bijušajiem īpašniekiem, 2013.gadā samaksāja kopumā 2,1 miljonu latu (2,99 miljonus eiro), savukārt 2012.gadā - 2,3 miljonus latu (3,27 miljonus eiro).

"Reverta" kopš jūlija ir pārtraukusi maksāt procentus par subordinētajiem aizdevumiem bankas bijušajiem īpašniekiem.

Atbilstoši izmaiņām likumā valsts atbalstu saņemošai kapitālsabiedrībai līdz brīdim, kamēr valsts ieguldījums ir atmaksāts, ir aizliegts atmaksāt citus aizdevumus vai procentus par tiem, tādējādi bijušie "Parex bankas" akcionāri ne tikai vairs nesaņems procentu maksājumus, bet arī pašas aizdevumu pamatsummas, no kurām pirmie 15 miljoni eiro bija jāatmaksā nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!