Foto: LETA

AS "Latvijas Krājbanka" (Krājbanka) un AS "Parex banka" ("Parex") zaudējumu dēļ pagājušajā gadā Latvijas banku sektors noslēdza ar zaudējumiem 179 miljonu latu zaudējumiem, kas gan ir uz pusi mazāki nekā 2010.gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Neiekļaujot Krājbankas un "Parex" pērnos zaudējumus, banku sektors kopumā 2011.gadā darbojās ar peļņu 97 miljonu latu apmērā. Aizvadīto gadu ar peļņu gadu noslēdza 11 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kopā nopelnot 197,5 miljonus latu. Šo pērn peļņu guvušo banku tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 73%.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem 2011. gadā sasniedza 238 miljonus latu, kas ir par 66% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tīrie procentu ienākumi pirmo reizi kopš 2008.gada atkal pieauga - par 27%. Sarūkot kredītportfelim, banku sektora gūtie procentu ienākumi, lai arī lēnākā tempā, tomēr turpināja mazināties, savukārt krītoties par piesaistītajiem līdzekļiem maksātajām procentu likmēm, mazinājās kopējie banku sektora procentu izdevumi, skaidro FKTK.

Atjaunojoties banku pelnītspējai vairākas bankas izmantojušas iespēju stiprināt kapitāla bāzi tajā iekļaujot kārtējā darbības gada (starpposma) auditēto peļņu, savukārt mazinoties kreditēšanas tempiem, turpina sarukt riska svērto aktīvu apmērs. Kopš 2011. gada sākuma kapitālu palielinājušas divpadsmit bankas kopumā par 139,4 miljoniem latu (t.sk. privātie akcionāri gandrīz par 100 miljoniem latu) un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls decembra beigās bija 1,977 miljards latu.

Banku sektora likviditātes rādītājs, neiekļaujot Krājbankas un "Parex" rezultātus, ir palielinājies un decembra beigās sasniedza 63,9%, kas pārsniedz attiecīgu rādītāju septembra beigās – 60,3%. Kreditēšanas aktivitātēm saglabājoties zemā līmenī, banku rīcībā esošo finanšu resursu apmērs ievērojami palielinājās un būtiski auga banku sektora likvīdo aktīvu apmērs.

Samazinoties ārvalstu banku finansējumam pērn pēdējā ceturksnī turpināja pieaugt nebanku noguldījumu nozīme Latvijas banku finansējuma struktūrā. Ārvalstu banku meitas bankām un filiālēm finansējuma apmērs no mātes bankām pērn 4.ceturkšņa laikā samazinājies par 7,2% jeb 360 miljoniem latu, kamēr pārējā banku sektorā no bankām piesaistītais finansējums ceturkšņa laikā pieaudzis par 9,3% jeb 43,5 miljoniem latu.

FKTK norāda, ka, neņemot vērā "Parex" un Krājbankas" rezultātus, augstā līmenī ir saglabājies banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs. Tas decembra beigās sasniedza 17,4%, kas krietni pārsniedz prasīto minimālo kapitāla lielumu - 8%. Savukārt 1.līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!