Foto: Publicitātes foto
Par "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju ar bankas padomes lēmumu piektdien iecelts Kristofers Džons Gviljams (Christopher John Gwilliam), portālu "Delfi" informēja "Parex bankas" Komunikāciju un mārketinga vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Ozoliņa-Tumanovska informēja, ka "Parex bankas" padome piektdien valdē ievēlēja Gviljamu, kā arī Solvitu Deglavu un Juriju Adamoviču, kurš savu darbu valdē sāks augusta vidū. Visi trīs ir "augsti kvalificēti speciālisti ar ievērojamu starptautisku pieredzi finanšu jomā", norāda "Parex" pārstāve. Jaunā valde darbu uzsāka jau svētdien.

Gviljamam ir vairāk nekā 30 gadu ilga pieredze finanšu nozarē, tajā skaitā Austrumeiropā un Centrālajā Eiropā. Savu karjeru viņš sācis 1972. gadā "Midland bank". Gviljama darbības lauks bijis apjomīgs, informē Ozoliņa-Tumanovska: "kreditēšanas jautājumi, konsultāciju sniegšana, jo sevišķi banku privatizācijas un korporatīvo tirgu jomā". Gviljamam esot arī nozīmīga pieredze banku darbības jomās, kas saistītas ar to atveseļošanu, rekapitalizāciju un citiem pārmaiņu vadības procesiem.

Savukārt Deglava "Parex bankā" sākusi strādāt 2008. gadā, pildot Revīzijas komitejas priekšsēdētājas pienākumus. Kopš 2010. gada marta Deglava pilda Kredītu restrukturizācijas direkcijas vadītāja pienākumus. Pirms pievienošanās "Parex bankas" komandai Deglava ir ieguvusi plašu auditora pieredzi starptautiskajā revidentu uzņēmumā SIA "PricewaterhouseCoopers" un finanšu vadības pieredzi AS "Latvijas kuģniecība", kur ieņēma par finanšu vadību atbildīgā valdes locekļa amatu, klāsta Ozoliņa-Tumanovska.

Deglavas profesionālā darbība saistīta arī ar konsultāciju sniegšanu finanšu un nodokļu jautājumos, finanšu risku vadību, aizņēmumu piesaistīšanu un kontroli, finanšu investīciju projektu finansiālajiem novērtējumiem un citiem. Kopš 2001. gada viņa ir Lielbritānijas Sertificētu grāmatvežu asociācijas biedre (Association of Chartered Certified Accountants).

Adamovičs kopš 2007. gada bijis ERAB (Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas) Direktoru padomes padomnieks Londonā, kur konsultējis Somijas, Norvēģijas un Latvijas valdību pārstāvjus jautājumos par bankas stratēģisko un operatīvo vadību, darbojies audita, budžeta, finanšu darbības un politiku komitejās. Viņš vadījis padomnieku grupu, izvērtējot starptautiski nozīmīgu restrukturizāciju projektu risinājumus. Pirms tam Adamovičs strādājis LR Finanšu ministrijā par Starptautisko finanšu departamenta direktoru.

Ozoliņa-Tumanovska atgādina, ka akciju sabiedrība "Parex banka" ir dibināta 1992. gadā un darbojusies tās pārstāvniecībās, filiālēs un meitas uzņēmumos 13 pasaules valstīs. 2008. gada nogalē Parex bankas kapitāldaļas pārņēma valsts, nodrošinot bankas likviditātes stabilitāti un veicot bankas restrukturizāciju, kā rezultātā 2010. gada 1. augustā tika īstenota uzņēmuma pāreja no "Parex bankas" uz AS "Citadele banka".

"Parex bankā", tā sauktajā "risinājuma bankā", ir palikusi daļa no "Parex" agrākajiem aktīviem un saistībām. "Parex bankas" svarīgākais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana.

Jau ziņots, ka "Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulce piektdien ievēlēja jaunu bankas padomi četru cilvēku sastāvā, par priekšsēdētāju izvēlot līdzšinējo padomes priekšsēdētāja vietnieku Maiklu J. Borku. Padomē darbosies arī Sarmīte Jumīte, Vladimirs Loginovs un Meri Elena Kolinsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!