Foto: LETA

Ekonomiskās izaugsmes bremzēšanās vai krīze. Algu pieaugums salīdzinājumā ar uzņēmumu rentabilitāti. Baltijas valstu banku sektora reputācija un nākotne. Tie visi ir jautājumi, par kuriem nācies prātot iedzīvotājiem, kas seko līdzi vai interesējas par Latvijas uzņēmējdarbības vidi. Intervijā portālam "Delfi" Igaunijas centrālās bankas prezidenta vietnieks, kā arī Fiskālās disciplīnas padomes loceklis Ulo Kāsiks (Ülo Kaasik) Latvijas Bankas tautsaimniecības konferences laikā vērtē tos signālus, kuriem pievērst uzmanību, lai noteiktu, no kuras puses tuvojas krīze. Tāpat diskusija izvēršas par darbinieku algu pieaugumu un attiecīgi uzņēmumu rentabilitāti, produktivitāti, kā arī triecienu Baltijas banku sektoram.

Tiek lēsts, ka uzņēmumu rentabilitāte Baltijas valstīs ir samērā augsta, tāpēc vēl ir vieta algu izaugsmei.

Igaunijas gadījumā uzņēmumu peļņa pēdējos gados ir bijusi samērā stabila, apmēram kopš 2012.–2013. gada, vienlaikus darbaspēka izmaksas ir būtiski augušas, līdz ar to uzņēmumu rentabilitāte ir samazinājusies. Uz to norāda dažādi darbaspēka indikatori, un darbinieku spēja aizstāvēt savas intereses ir palielinājusies.

Igaunijā pat ir gadījumi, kad cilvēki katru ceturksni maina darbu. Cilvēki meklē jaunu darbu, labāk apmaksātu darbu. Ir skaidrs, ka darbaspēka tirgū notiek pārmaiņas, un tagad uzņēmēji ir sprukās. Pagājušajā nedēļā biju Tallinā uz biznesa konferenci, un tajā Oļegs Osinovskis ("Skinest Group" īpašnieks, miljonārs – red.) pat izteicās, ka šobrīd tirgū dominē darba ņēmēji. Darba ņēmēji var prasīt gandrīz jebko, jo uzņēmumam ir vajadzīgi darbinieki, lai turpinātu darboties.

Vai tā gadījumā nav atmaksa par krīzes laiku, kad vara bija uzņēmēju pusē un reizēm darbiniekiem nebija teju nekādu balsstiesību?

Nevajadzētu būt šādām situācijām, visos laikos būtu jāstrādā kopā. Abās pusēm vajadzētu būt apmierinātām. No vienas puses, ja uzņēmēji nebūs apmierināti, viņi neveiks investīcijas un nebūs šo darbvietu. No otras puses, ja darbinieki būs neapmierināti, viņi meklēs darbu citur un uzņēmumam būs grūti izdzīvot.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!