Foto: LETA

Reformu partija (RP) nav gatava atkāpties no savā programmā paredzētās un arī likuma ierakstītās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš uzsvēra, ka par IIN samazināšanu jau iepriekš panākta vienošanās un RP solījumā par IIN samazināšanu nekādi kompromisi nevar būt. Viņš gan norādīja, ka RP un otrā lielākā koalīcijas partnera, "Vienotības" redzējumi atšķiras, kā būtu jāpalīdz cilvēkiem ar vismazākajiem ienākumiem - "Vienotība" piedāvā palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu visiem, bet RP uzskata, ka vispirms jāpalīdz cilvēkiem ar bērniem.

Pavļuts uzsvēra, ka par šiem jautājumiem koalīcijas partneriem būtu jādiskutē, apsēžoties pie galda, nevis izvēršot diskusiju medijos.

Jautāts, kā rīkosies RP, ja "Vienotība" nepiekāpsies un uzstās uz lēnāku IIN samazināšanu, Pavļuts norādīja, ka nevēlas nākt klajā ar kaut kādiem apgalvojumiem medijos "jau no paša rīta". Viņš pauda, ka par šiem jautājumiem būtu jārunā ar koalīcijas partneriem.

Valdība nākamgad plāno turpināt samazināt ienākumu nevienlīdzību un ir sagatavoti trīs priekšlikumi -  paaugstināt minimālo darba algu no līdzšinējiem 200 līdz 225 latiem, ko valdība jau atbalstīja,  palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par apgādībā esošām personām līdz 98 latiem, kā arī piemērot diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu atkarībā no algas lieluma no 45 līdz 84 latiem.

"Delfi" jau vēstījis, ka arvien pieaug iespēja, ka valdība atteiksies no IIN likumā jau nostiprinātās apņemšanās no 2014. gada par 2 procentpunktiem samazināt IIN likmi. Tas esot nepieciešams, lai straujāk palielinātu neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumus par apgādājamiem.

Iepriekš gan valdība apņēmās IIN līdz 2015.gadam samazināt par pieciem procentpunktiem. IIN likme šogad tika samazināta no 25% līdz 24%, un IIN likmi samazināt plānots arī nākamajos divos gados - no 2014.gada IIN likme plānota 22%, bet no 2015.gada - 20%. IIN samazināšanu par savu prioritāti ir izvirzījusi Reformu partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!