Foto: Pexels.com, Karolina Grabowska

Pēc FKTK datiem, privāto investoru skaits Latvijā pēdējo divu gadu laikā ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes. Vienlaikus tas ir krietni zemāks rādītājs nekā mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Ko darīt lietas labā? “Delfi Bizness” iesaka pēdējā brīža dāvanu – vērtspapīrus, vislabāk Baltijas uzņēmumu akcijas, jo tā vienlaikus varam palielināt vietējo investoru skaitu un atbalstīt reģiona uzņēmumus.

Kā raidījumā “Nākotnes kapitāls” iepriekš skaidrojuši gan privātbanku eksperti, gan Latvijas Bankas pārstāvji, uzkrājumi ir svarīgi, bet vēl svarīgāk ir tos veidot, domājot par nākotni. Proti, uzkrājumi jāveido ilgtermiņā, ieguldot finanšu instrumentos, kas sola ieguldījumu palielināt, piemēram, pensiju 3. līmenī, akcijās vai banku veidotajos indeksu fondos. Iemesls: valsts garantētā pensija vairumam nespēs nodrošināt gana lielus ienākumus, lai vecumdienas būtu patīkamas.

Kā pamudināt sev tuvākos sākt par to domāt un interesēties par finanšu tirgiem? Uzdāvinot vērtspapīrus!

Kā var uzdāvināt akciju?

Kā praktiski to izdarīt, skaidro “Swedbank” Individuālās apkalpošanas daļas investīciju jomas vadītājs Mārtiņš Purgailis: “Klienti var viens otram pārskaitīt vērtspapīrus. Un to var izdarīt, izmantojot vērtspapīru kontu. Ja vērtspapīri ir iegādāti un atrodas ieguldījumu kontā, tad gan tos pārskaitīt citai personai nevar. Ja ir plānots vērtspapīrus pārskaitīt, tie sākotnēji ir jāiegādājas tieši vērtspapīru kontā, un nākamais solis ir pārveduma rīkojuma iesniegšana internetbankā.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!