Foto: LETA
Pēdējās dienās, kad Latvijā apgrozībā ir gan lati, gan eiro, ar latiem veikalos norēķinās vien neliela daļa pircēju un tirgotāju darbs pamazām atgriežas ikdienas režīmā, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija norādīja, ka dubultās valūtas apgrozības perioda pēdējās divas dienas "Rimi" un "Supernetto" veikalos ir noritējušas mierīgi, un būtiskas izmaiņas pircēju norēķinos latos pagaidām nav novērojamas, kas, visticamāk, tā saglabāsies visas dienas garumā. "Jau pagājušajā nedēļā ievērojami pieauga pircēju norēķini par pirkumiem ar jauno valūtu - eiro, un pēdējās dienās vien mazāk par 2% pircēju norēķiniem par pirkumiem izmantojuši skaidro naudu latos," pastāstīja Podskočija.

Viņa piebilda, ka pēdējās dubultās apgrozības valūtas dienās apmēram 8% pircēju par pirkumiem izvēlējušies norēķināties dalītā veidā - gan eiro, gan latos. "Tas norāda uz to, ka pircēji jau laicīgi ir laiduši apgrozībā eiro un pāreja uz eiro noritējusi veiksmīgi," sacīja Podskočija.

Turpretī decembra pēdējās dienās un šā gada janvāra pirmajās dienās pircēji norēķiniem par pirkumu galvenokārt izmantoja skaidru naudu  - latus. Janvāra pirmajās dienās pircēji norēķinājušies arī jauktā veidā, maksājot gan eiro, gan latos. "Savukārt norēķiniem par pirkumiem ar maksājumu kartēm nav novērojamas būtiskas izmaiņas," sacīja Podskočija.

Pēc viņas teiktā, dubultās valūtas aprites periods "Rimi" un "Supernetto" veikalos kopumā ir noritējis kā plānots, par ko lielā mērā iespējams pateikties "Rimi" darbiniekiem-kasieriem, kuriem aizvadītās divas janvāra nedēļas bija piesātinātas un izaicinājuma pilnas.

Arī kompānijas "Elvi Latvija", kas ir mazumtirdzniecības veikalu "Elvi" franšīzes turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine aģentūrai BNS teica - kopumā dubultās apgrozības periodā pircēji veikalos "Elvi" ir norēķinājušies gan ar maksājuma kartēm, gan latos, gan eiro. Lai arī dubultās apgrozības valūtas sākumā norēķinu skaits ar latiem "Elvi" veikalos bija daudz lielāks nekā eiro, patlaban "Elvi" veikalos eiro valūtā norēķinus veic 60% pircēju, ar maksājuma kartēm norēķinās 30% pircēju, bet latos par pirkumiem maksā 10% pircēju.

Viņa arī atzīmēja, ka "Elvi Latvija" jau pērn veica visus nepieciešamos sagatavošanas darbus, lai eiro ieviešana veikalos būt pēc iespējas vieglāka un ērtāka - notika vairāki semināri, tika ieviesti nepieciešamie programmēšanas risinājumi, realizētas mārketinga aktivitātes, kā arī uzņēmums iegādājās naudas detektorus, lai nodrošinātos pret naudas viltojumiem.

Līdz ar to kopumā lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods veikalos "Elvi" ir noritējis mierīgi, bez ievērojamiem starpgadījumiem. "Pircēju pastiprināta interese un aktivitāte bija vērojama tieši pirmajās janvāra dienās, tagad atgriežamies ierastajā darba ritmā," atzīmēja Vārtukapteine, piebilstot, ka atšķirīgas no ierastā ikdienas darba bija pirmās trīs janvāra dienas, kad tikko apgrozībā parādījās abas valūtas un bija vērojama pastiprināta cilvēku plūsma un interese. Patlaban cilvēki arvien vairāk pierod pie jaunas valūtas, sacīja Vārtukapteine.

Kopumā pircēji veikalos "Elvi" ir ļoti pretimnākoši un saprotoši. "Bija daži atsevišķi gadījumi, kad pircējam bija nepieciešams papildus izskaidrot par norēķināšanos ar eiro, bet bijām ar to rēķinājušies," sacīja Vārtukapteine, piebilstot, ka veikalu "Elvi" darbiniekiem pērn notika vairākas apmācības par eiro ieviešanu.

Viņa pastāstīja, tāpat bija atsevišķi gadījumi, kad pircējs bija izbrīnīts, atlikumā saņemot eiro, vai arī nevēlējās pieņemt citas valsts eiro monētu, jo domāja, ka Latvijā apgrozībā drīkst būt tikai eiro monētas ar Latvijas simboliku. "Arī šajos gadījumos, pircējam viss tika izskaidrots," sacīja Vārtukapteine.

Pēc viņas teiktā, pirmdien un otrdien veikalos "Elvi" nav novērojama pircēju aktivitāte norēķinos izmantot vairāk latu nekā iepriekš un pēc pašreizējā prognozēm izmaiņas nav arī turpmākajā dienas izskaņā. Vārtukapteine norādīja - nav izslēgts, ka cilvēku makos vēl ir atlikuši lati un santīmi, kurus pircēji nav vēlējušies vai nav paguvuši. "Iespējams, šie iekrājumi nonāks ziedojumu kastītēs, bet varbūt tiks mainīti uz eiro, izmantojot bankas vai pasta pakalpojumus," atzīmēja Vārtukapteine.

Arī "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris aģentūrai BNS sacīja, ka uzņēmums pēdējās dienās nav novērojis, ka augtu norēķinu skaits ar latiem - tieši pretēji, klienti arvien biežāk norēķinās ar eiro. "Piemēram, apkopojot informāciju par pēdējām dienām, aptuveni 82% klientu [kas norēķinās skaidrā naudā] par pirkumiem maksā ar eiro un attiecīgi 18% norēķinās ar latiem," viņš teica un piebilda, ka ar bankas kartēm "Maxima" veikalos norēķinās apmēram 30% pircēju.

"Izņemot brīvdienas un vakara stundas, kad cilvēki steidz veikt pirkumus pēc darba, rindu veikalos praktiski vairs nav, tādējādi varam secināt, ka gan pircēji, gan darbinieki ar jauno valūtu ir apraduši," pauda Beseris.

Savukārt veikalu "IKI" apsaimniekotāja "Palink" mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis aģentūrai BNS sacīja, ka pirmajās dienās pēc eiro ieviešanas cilvēki pamatā norēķinājās latos un tādējādi veikali tika izmantoti kā sava veida naudas maiņas punkti, jo, maksājot latos, atlikums tika izdots eiro. Taču pēc pirmās nedēļas to pircēju īpatsvars, kuri vēlas norēķināties latos, pakāpeniski samazinājies un patlaban lielākā daļa norēķinās jaunajā valūtā vai ar maksājumu kartēm.

Viņš pastāstīja, ka kopumā pāreja uz eiro "IKI" veikalos noritējusi sekmīgi, taču paralēlajā latu un eiro apgrozības periodā, bija vērojami nelieli starpgadījumi.

"Ņemot vērā, ka salīdzinoši liela daļa iedzīvotāju pirmajās dienās norēķinājās ar liela nomināla latu banknotēm par pirkumiem ar nelielu vērtību, mums, diemžēl, bija starpgadījums, kad veikalā radās eiro skaidras naudas iztrūkums. Šāds latu apgrozījumu iepriekš nebijām prognozējuši, taču pēc pirmā starpgadījuma veicām papildu eiro skaidras naudas pasūtīšanu, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos," sacīja Janševskis.

""IKI" veikalos aizvadītajās dienās, kā arī otrdien, nav novērojama lielāka aktivitāte norēķiniem latos, kāda tā bija pagājušās nedēļas izskaņā. Lai arī vēl ir kāds pircējs, kurš par pirkumiem norēķinās ar pēdējiem latiem vai santīmiem, šo pircēju īpatsvars ir neliels," pastāstīja Janševskis.

Jau vēstīts, ka Latvija 1.janvārī kļuva par 18.eiro zonas valsti. Otrdiena ir pēdējā diena, kad Latvijā apgrozībā ir gan lati, gan eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!