Foto: Imago Images/AP/Scanpix/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra 'Fitch' paziņojusi, ka ASV augstākā līmeņa - "AAA" - kredītreitings varētu tikt apdraudēts, ja Baltais nams un republikāņi nespēs atrisināt nesaskaņas attiecībā uz valsts parāda griestu paaugstināšanu.

ASV finanšu ministrija pavēstījusi, ka 1.jūnijā valdībai apsīks finanšu līdzekļi, visticamāk, izraisot defoltu, kas radītu katastrofālas sekas ekonomikai.

""Fitch" joprojām sagaida, ka vienošanās attiecībā uz parāda griestiem tiks panākta līdz šim datumam," norāda aģentūra. "Taču, mūsuprāt, pieauguši riski, ka parāda griesti netiks palielināti vai pārskatīti līdz šim datumam, un valdība varētu sākt kavēt atsevišķu saistību maksājumus."

Jau ziņots, ka starp republikāņiem un demokrātiem notiek sarunas par ASV parāda griestu paaugstināšanu, lai izvairītos no defolta.

ASV parādsaistību griesti pašlaik ir 31,4 triljoni dolāru.

Valsts parādsaistību griesti kopš 1960.gada kopumā tikuši paaugstināti, pagarināti vai pārskatīti 78 reizes.

Taču šoreiz Kongresa republikāņi apmaiņā pret balsīm parādsaistību griestu pacelšanai pieprasa būtiski samazināt izdevumus un veikt izmaiņas Baidena politikā, tostarp attiecībā uz studentu kredītu dzēšanas programmu un videi draudzīgās enerģijas nodokļu atlaidēm. Demokrāti pret to iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!