Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien, 26. maijā, pieņēma Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos noteikumus par kredītinformācijas biroja datubāzē iekļaujamām ziņām.

EM skaidroja, ka noteikumu mērķis ir izveidot regulējumu, kas pēc satura un apjoma nodrošinātu vienādas kvalitātes informācijas apmaiņu un nodrošinātu pietiekamu informācijas apmaiņas biežumu. Kā apgalvo ministrijā, kredītinformācijas birojiem dati būs daudz vienkāršāk integrējami sistēmā, ja saņemtie dati no cita kredītinformācijas biroja būs strukturēti vienādi un saturēs vienotu minimāli noteikto informāciju.

Noteikumos ir paredzēts, kāda veida informācija kredīta devējiem ir jāsniedz kredītinformācijas birojiem, kuru mērķis ir nodrošināt kredītinformācijas apmaiņu starp visu nozaru kredīta devējiem. EM piebilda, ka šis nav vienīgais izmantojamais ziņu ieguves avots maksātspējas vērtēšanai.

No noteikumiem izriet, ka kredītinformācijas biroja datubāzē tiks iekļauta informācija par klientu (tai skaitā galvinieku) un klienta maksājuma saistībām. Datubāzē būs jānorāda personas vārds, uzvārds un identificējošā personu apliecinošā dokumenta numurs un izdevējvalsts kods, personas kods, bet nerezidentiem - dzimšanas datums.

Kredītinformācijas biroja datubāzē tiks arī iekļauta informācija par klienta saistību veidu, to apjomu, atlikumu, sākuma datumu, klienta saistību pārņemšanas datumu utt.

Plānots, ka kredītinformācijas birojs ziņas par maksājumu saistībām un to izpildes gaitu dzēsīs desmit gadus pēc saistību pilnīgas izpildes, ja netiks saņemts datu subjekta pieprasījums glabāt minētos datus ilgāk.

"Noteiktais informācijas apjoms rada indikācijas par to, cik daudz un kādā apjomā persona ir uzņēmusies kredītsaistības. Tomēr kvalitatīvai analīzei kredīta devējam jāņem vērā arī citus regulāros izdevumus, kas nav saistīti ar kredīta atmaksu, piemēram, īres maksas, komunālie maksājumi, izdevumi par apgādībā esošām personām, uzturlīdzekļu maksu, maksu par izglītību u.c.," skaidro EM.

Kredītinformācijas lietotājam noteikumos minētās prasības būs jānodrošina līdz 2021. gada 1. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!