Foto: LETA

AS "Reverta" 2016. gadā Valsts kasei atmaksājusi 60 miljonus eiro, kas ir par 7 miljoniem eiro vairāk nekā 2015. gadā. No šīs summas 40 miljoni eiro ir novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 20 miljoni eiro – procentu maksājumiem par valsts savulaik ieguldīto naudu "Parex banka" glābšanā. Vienlaikus valsts arī realizējusi vairākus vērtīgus īpašumus, kurus savulaik bija kreditējusi "Parex banka".

Kopš 2010. gada 1. augusta līdz 2016. gada 31. decembrim "Reverta" problemātisko aktīvu restrukturizācijas, vērtspapīru realizācijas un nekustamo īpašumu pārdošanas rezultātā ir atguvusi 735,7 miljonus eiro jeb 65% no atstātajiem aktīviem. Tiešie maksājumi Valsts kasei veido 426,4 miljonus eiro, tomēr tā ir tikai viena daļa no "Revertas" saistībām un maksājumiem.

Pagājušā gada rezultātus uzlabojusi vairāku lielu, sarežģītu projektu noslēgšana Latvijā un ārpus tās robežām, kuru izstrādei bija nepieciešams daudzu gadu darbs. Viens no zināmākajiem ir "airBaltic" centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījums, kura kopējā summa veidoja 6,2 miljonus eiro, portālam "Delfi" stāsta "Reverta" valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava. Vienlaikus "Reverta" pērn realizējusi vēl vairākus lielus darījumus.

Projekts 'UAB Ranga IV Investicijos'

Foto: AFI

Šis ir "Reverta" lielākais nekustamo īpašumu projekts Lietuvā. Tiesvedība saistībā ar kredīta atgūšanu sākās jau 2011. gadā un, ņemot vērā "pretinieku" aktīvo un radošo pretdarbību, prognozes liecināja, ka tiesvedības process varētu turpināties arī pēc "Revertas" darbības beigām, portālam "Delfi" atzīst uzņēmumā.

Tomēr 2015. gada beigās tika noslēgts cesijas darījums un pēc ilgstošām tiesvedībām un strīdiem ar parādnieku, kā arī citiem kreditoriem un maksātnespējas administratoru, 2016. gada sākumā darījums tika pabeigts un "Reverta" atguva 10,6 miljonus eiro.

Projekts 'Meridiāns'

Foto: Shutterstock

Kā norāda uzņēmumā, šis ir vērtīgs zemesgabals Tallinas centrā. Tāpat kā citos procesos, arī šajā "Reverta" saskārās ar ilgstošiem strīdiem, tiesvedībām un ļoti nopietnu, izdomas bagātu kredītņēmēja pretdarbību.

Pacietība un darbs vainagojās ar panākumiem – 2016. gada beigās "Reverta" saņēma ne tikai 2016. gadā sagaidāmu daļu no maksājuma par izsolē pārdoto ķīlu, bet visu summu pilnā apmērā - 9 miljonus eiro.

'airBaltic' biroja ēka

Foto: Publicitātes foto

Tiek uzsvērts, ka viens no pērn veiksmīgi īstenotajiem "Reverta" projektiem ir "airBaltic" centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījums, kura kopējā summa sasniedza 6,19 miljonus eiro.

Projekts 'Frunzenskaja naberežnaja'

Foto: Pixabay

2016. gadā, sadarbojoties ar Krievijas advokātu biroju "Liniya prava" , noslēdzies ļoti sarežģīts un apjomīgs astoņus gadus ildzis projekts Krievijā.

Tā rezultātā "Reverta" kļuva par pilntiesīgu īpašnieci komercplatībām 1000 kvadrātmetru apmērā prestižajā "Frunzenskaja naberežnaja" rajonā Maskavā. Objektu izdevās pārdot par augstāku cenu, nekā tas tika pārņemts, un atgūtie naudas līdzekļi sasniedza 2,3 miljonus eiro.

'Austrumu kravu terminālis'

Foto: F64

Pēc ilgstošām tiesvedībām pērn maksātnespējas procesa ietvaros, veiksmīgi saskaņojot mantas pārdošanas plānu, "Revertai" arī izdevies atrast pircēju un realizēt šo objektu par gandrīz pusmiljonu eiro.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka "Austrumu kravu terminālis" Latvijas un Krievijas pierobežā savulaik veidoja kravasautomašīnu stāvlaukumu. 2008. gada jūlijā ekspluatācijā tika nodots tā kravas automašīnu stāvlaukums Terehovā ar 200 vietām kravas automašīnām. Projekts tā arī neattīstījās un uzņēmums tika iesaistīts tiesvedībās, piemēram, Rīgas apgabaltiesa pērn par labu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai piedzina kopsummā 228 435 eiro lielu parādu un līgumsodu.

"Austrumu kravu terminālis" pieder Ķīnā reģistrētam uzņēmumam "Nordeco Financial Limited" (12,5%), Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem "Red Holding" (12,5%) un "Latgales vanagiem" (25%), kā arī Jānim Kaverskim (50%).

Pašas 'Reverta' pārdošana

Foto: Publicitātes foto

Kā portālam "Delfi" stāsta Deglava, šogad kompānija turpina darbu pie vēl atlikušo kredītu izstrādes un naudas līdzekļu atgūšanas. "Līdztekus sadarbībā ar konsultantu noris arī aktīvs darbs pie "Reverta" portfeļu pārdošanas. Mūsu uzdevums ir beigt uzņēmuma saimniecisko darbību līdz 2017. gada beigām," viņa min.

Tā kā "Reverta" savā darbības laikā lielāko aktīvu daļu jau ir izstrādājusi, pašlaik uzņēmuma kopējais aktīvu portfelis ir mazāks par 70 miljoniem eiro.

2016. gada laikā "Reverta" aktīvi samazinājušies par 79,8 miljoniem eiro jeb 55%, salīdzinot ar attiecīgu periodu pirms gada.

Patlaban "Reverta" darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu "Revertas" saimnieciskā darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām "Revertai" jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!