Foto: Publicitātes foto

"Swedbank" un Latvijas graudaudzētāju kooperatīvā sabiedrība "VAKS" ir vienojušies par jaunu aizdevuma līgumu 1,8 miljona eiro vērtībā. Apgrozījuma ziņā otrais lielākais Latvijas graudu kooperatīvs līdzekļus plāno izlietot graudu pirmapstrādes kompleksa kapacitātes palielināšanai Viļānos.

Projekts paredz divu noliktavu pārbūvi par graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kompleksu, kā arī tehnisko nodrošinājumu uzlabošanu. Tas ietver graudu krišanas skaitļa novērtēšanas iekārtas, graudu, rapša un pākšaugu paraugu ņemšanas iekārtu komplektu, kā arī esošo dzelzceļa pievedceļu pagarināšanu, lai palielinātu graudu pārkraušanas jaudas.

Pirmapstrādes kompleksa "Grozu kalte" kapacitātes palielināšanas projekts Viļānos, Rēzeknes novadā, tiek realizēts kopā ar Lauku atbalsta dienestu. Projekta kopējās izmaksas ir 2,3 miljoni eiro, no kuriem 1,8 miljonus eiro veido aizdevums. Kā uzsver kooperatīva valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, "neskatoties uz svārstīgo ekonomisko situāciju resursu tirgos, "VAKS" veiks investīcijas graudu uzglabāšanas un pārkraušanas kompleksā Viļānos. Kooperatīva mērķis ir kāpināt reģiona lauksaimnieku konkurētspēju, samazinot izmaksas, uzlabojot kvalitāti, kā arī nodrošināt labākus darba apstākļus".

Kooperatīvs aktīvi darbojas kopš 1999. gada un tā darbības galvenie mērķi ir sniegt saviem biedriem pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražošanā – nodrošināt graudu pirmapstrādi, graudu iepirkšanu un tirdzniecību, palīdzēt sagādāt graudaugu un zālāju sēklas, augu aizsardzības līdzekļus, minerālmēslus, kā arī nodarboties ar lauksaimniecības tehnikas tirdzniecību un apkopi un piedāvāt agronomu konsultācijas.

""Swedbank" ir ilgstošs "VAKS" attīstības un modernizācijas projektu partneris. Mūsu lauksaimniecības ekspertu komanda ir atbalstījusi kooperatīvu ne tikai gudru finansēšanas lēmumu pieņemšanā, bet vērtīga vienmēr bijusi arī savstarpējā viedokļu apmaiņa par jaunākajām tendencēm lauksaimniecībā un nākotnes izaicinājumiem. Kooperatīvs allaž ir rūpējies par saviem biedriem un devis lielu ieguldījumu Vidzemes un Latgales lauksaimniecības attīstībā," saka bankas Uzņēmumu pārvaldes vadītāja v.i. Jevgenijs Ivanovs.

KS "VAKS" pēc apgrozījuma ir otrs lielākais graudu kooperatīvs Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 600 saimniecības Vidzemē un Latgalē. Kooperatīva pārziņā ir objekti Valmierā, Varakļānu, Gulbenes novados, kā arī Jelgavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!