Foto: Shutterstock
Jauno darījumu skaits līzingā šī gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 14,2 procentiem jeb kopumā 147,75 miljoni eiro, informē Latvijas Līzinga devēju asociācija (LLDA).

Pēc LLDA datiem šī gada 1. ceturksnī jaunie darījumi komerctransporta segmentā pieauguši par 56,6 % jeb 25,7 miljoni eiro, savukārt iekārtu un industriālās tehnikas segmentā tie pieauguši par 32,1 %, veidojot 43,1 miljonus eiro, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem trīs mēnešiem - īpaši strauji audzis meža tehnikas iekārtu segments, kurā vērojams pat 102% pieaugums, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, liecina asociācijas sniegtā informācija.

Neliels kritums jauno darījumu apjomā vērojams auto līzinga segmentā, kur tas pirmajā ceturksnī samazinājies par 1,8 %, salīdzinot ar šādu pašu periodu pērn.

"Iepriecinoši redzēt pozitīvās izmaiņas komerctransporta un industriālā līzinga segmentā, kas demonstrē atveseļošanās pazīmes abos pamata sektoros. Komerctransporta nozarē Covid-19 situācija nospēlējusi par labu, jo, būtiski pieaugot pārdošanas apjomiem tiešsaistē, strauji attīstījās piegāžu ķēdes, radot nepieciešamību paplašināt autoparkus. Savukārt, industriālā līzinga sektora attīstību veicinājuši tie projekti, kuru realizācija bija apturēta pagājušajā gadā," tā 2021. gada pirmā ceturkšņa rādītājus komentē LLDA vadītājs Pēteris Plaudis.
Līzinga portfelis Latvijā 1. ceturkšņa beigās bija 1,5 miljardi eiro, no kā 951,8 miljoni eiro ir finanšu līzings, 489 miljoni eiro – operatīvais līzings un 68 miljoni eiro aizdevums.

Kopumā šī gada pirmā ceturkšņa beigās līzinga un faktoringa portfelis Latvijā sasniedza 1,6 miljardus eiro, kas, salīdzinot ar 2020. gada 1.ceturksni, ir par 6,6 % mazāk.

Latvijas Līzinga devēju asociācija dibināta 2000. gadā, un tajā uz brīvprātības principa pamata apvienojušies līzinga uzņēmumi. LLDA dalībnieki ir SIA "Citadele Leasing", SIA "Swedbank Līzings", SIA "Luminor Līzings", SIA "SEB līzings", SIA "OP Finance", AS "PrivatBank", "LKB Līzings" un "Scania Finans AB" Latvijas filiāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!