Foto: LETA
Pirmajā valsts garantēto noguldījumu izmaksas dienā otrdien līdz pulksten 17:00 maksātspējas grūtībās nonākušās Latvijas Krājbankas klientiem izmaksāti 28,7 miljoni latu, informē par izmaksu atbildīgā banka "Citadele".

Valsts garantēto izmaksu pirmajā dienā saņēmuši 5900 Krājbankas klienti.

"Citadele" informē, ka pirmā izmaksu diena kopumā noritējusi mierīgi. Cilvēku rindas, kas vietām veidojās pie "Citadeles" filiālēm no paša rīta, jau pēc pusdienlaika mazinājās un pazuda pavisam. "Lai arī iedzīvotāju pieplūdums bankas filiālēs šodien bija daudz lielāks nekā ikdienā, aktīvi strādājot, kopumā esam veiksmīgi nodrošinājuši visu klientu apkalpošanu," saka bankas "Citadele" valdes loceklis Guntis Beļavskis.

Neskatoties uz aicinājumiem nesteigties uz banku jau pirmajās dienās, vietām cilvēki sāka pulcēties pie bankas filiālēm jau naktī un agrā rītā vēl pirms to atvēršanas, kas arī no paša rīta vietām radīja rindas. Taču jau pēc pusdienlaika rindas bija ievērojami mazinājušās un pat pazudušas pavisam.


"Citadele" aicina visus Krājbankas klientus, kas turpmākajās dienās plāno doties uz banku, savu apmeklējumu iepriekš piereģistrēt Citadeles mājas lapā, kā to jau līdz šim ir izdarījuši 16 900 cilvēku. Piereģistrējoties ikviens var izvēlēties sev ērtāko pieejamo bankas apmeklējuma laiku.

Iedzīvotājus, kam naudas līdzekļi nav steidzami nepieciešami, banka aicina nesteigties, lai dotu iespēju pirmajiem atlīdzību saņemt tiem cilvēkiem, kas Krājbankā iesaldētās naudas dēļ šobrīd palikuši bez iztikas līdzekļiem, un uzņēmumiem, kam šobrīd ir ļoti ierobežota maksātspēja.

Tāpat atgādinām, ka "Citadeles" klientiem, kam ir internetbanka, rīkojumu naudas saņemšanai ir iespēja iesniegt savā internetbankā.

Lai gādātu par cilvēku drošību, pie visām "Citadeles" filiālēm Latvijā dežurē arī Valsts policija.

Lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku un ērtāku klientu apkalpošanu gan "Citadeles" esošajiem klientiem, kam nav noguldījumu "Latvijas Krājbankā", gan "Latvijas Krājbankas" klientiem, atsevišķi tiek apkalpoti tie cilvēki, kas iepriekš savu vizīti ir piereģistrējuši inernetā, atsevišķi tie, kas ierodas bez iepriekšējas pierakstīšanās, un atsevišķi tie bankas "Citadele" klienti, kam nav noguldījumu "Latvijas Krājbankā".

Jau ziņots, ka "Citadele" "Latvijas Krājbankas" klientiem otrdien sāka garantēto atlīdzību izmaksu. Naudu būs iespējams saņemt gan klātienē bankas "Citadele" filiālēs visā Latvijā, gan ar bankas "Citadele" internetbankas starpniecību.

Garantēto noguldījumu summu klienti ir tiesīgi izņemt līdz pat 2071.gadam. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Latvijas Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Video: NRA.lv:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!