Foto: Pexels.com, Mohammad Danish

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) gada pirmajos trīs ceturkšņos, uzraugot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību izpildi, desmit gadījumos izskaidrojis rīcības nepareizību, divos gadījumos izteicis brīdinājumus un trīs gadījumos piemērojis soda naudu, informēja MKD.

Būtiskākie pārkāpumi, par kuriem maksātnespējas procesa administratori ir saņēmuši soda naudu, saistīti ar to, ka nav veikta darījuma uzraudzība, lai pārliecinātos, vai tas nav uzskatāms par aizdomīgu, kā arī ilgāk nekā gadu nav veikta klienta izpēte un nav nekavējoties ziņots par konstatētajiem aizdomīgajiem darījumiem.

Tāpat tika atklāta informācija vienošanās dalībniekiem par ziņošanas faktu Finanšu izlūkošanas dienestam, kā arī nav nodrošinātas likumā paredzētās iekšējās kontroles sistēmas obligātās sastāvdaļas.

Vidējais naudas soda apmērs sasniedza 400 eiro.

MKD direktore Inese Šteina uzsver, ka kopš pagājušā gada 12. jūlija, kad tika paplašināta MKD kompetence patstāvīgi īstenot uzraudzības un kontroles pasākumus attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem naudas atmazgāšanas novēršanas likuma jomā, MKD līdzās uzraudzībai, sniedz arī dažādus atbalsta pasākumus administratoriem.

Šī gada maijā MKD organizēja informatīvo pasākumu administratoriem, kā arī apkopoja biežāk sastaptās un raksturīgākās maksātnespējas procesā konstatētās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas un pazīmes, kas administratoram ir palīglīdzeklis parādnieka darījumu uzraudzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!