Foto: DELFI

"Norvik banka" ir maksātspējīga un nodrošina nepārtrauktu darbību, kā arī saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā, uzsvēra FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza, komentējot otrdienas vakarā izskanējušās ziņas par bankas finanšu problēmām.

Viņa sacīja, ka bankai ir likumam atbilstošs minimālais kapitāls un šobrīd tiek strādāts pie tā bāzes stiprināšanas.

FKTK pārstāve apliecināja, ka komisija kopā ar "Norvik banku" jau vairākus mēnešus veic pasākumu kopumu, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Šobrīd jau piesaistīts labi pazīstams Ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) un ieguldīto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam. Demjans ir starptautiski labi pazīstamās un vienas no Eiropas lielākās attīstītājkompānijas "TriGranit Development Cooperation" priekšsēdētājs un "TriGranit Development Limited" akcionārs. Viņš ir arī Ungārijas bankas "Granit Bank" īpašnieks.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis uzsvēra, ka līdz šim jau veikti pienācīgi soļi, piesaistot stratēģisko investoru "Norvik bankai", kas ļaus nodrošināt bankas ilgtspējīga biznesa attīstībā. "Investora piesaistes process notiek ciešā FKTK uzraudzībā," viņš norādīja.

Saskaņā ar komisijā sniegto informāciju pamatkapitālā ieguldītie līdzekļi tiks izmantoti, lai stiprinātu bankas kapitālu un bankas pozīcijas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.

"Norvik bankas" Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas speciāliste Valda Ķipāne pavēstīja, ka, piesaitot investoru no Ungārijas, bankai palielināts pamatkapitāls par vairāk nekā 11,6 miljoniem eiro (8,1 miljonu latu). Bankas apmaksātais pamatkapitāls pirms palielinājuma ir 57,39 miljoni latu, savukārt pēc palielinājuma reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā tas būs 65,568 miljoni latu.

Bankas pamatkapitāla palielinājumu apmaksājis Demjanam piederošs uzņēmums un tas veido nepilnus 5% no visa "Norvik bankas" pamatkapitāla.

"Demjana uzņēmums ir apstiprinājis nopietnu interesi palielināt vēl vairāk savu līdzdalību bankas kapitālā pēc atbilstošas FKTK atļaujas saņemšanas, tāpēc šobrīd tiek risinātas sarunas par to ar bankas akcionāriem. FKTK ir informēta par darījumu un pamatkapitāla palielināšana tika saskaņota un akceptēta no FKTK puses," norādīja Ķipāne.

Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka "Norvik bankai" mēneša laikā jāpalielina pamatkapitāls par aptuveni 50 miljoniem latu, citādi var nākties lemt par tās darbības apturēšanu.

Bankas problēmas, pēc portāla rīcībā esošās informācijas, sākušās pēc tam, kad finanšu grūtībās nonākuši un "Norvik bankas" pamatkapitāla atbilstību likumā noteiktajam un banku uzraugu prasītajam līmenim nav spējuši nodrošināt bankas lielākie īpašnieki - Islandes "Straumborg" grupa.

Bankas publiskotā informācija liecina, ka šogad pirmā ceturkšņa laikā notika arī izmaiņas "Norvik bankas" akcionāru sastāvā - bankas akciju kontrolpaketes īpašnieks - Islandes uzņēmums "Straumborg ehf." - samazināja līdzdalību no 50,15% līdz 19,82%. Savukārt Latvijas privātpersonu - Jurija Šapurova un Andreja Svirčenkova - īpašumā esošo akciju skaits nemainījās un viņiem katram joprojām pieder pa 19,77% bankas akciju.

Šogad pirmajā pusgadā "Norvik banka" strādāja ar 4,6 miljonu latu zaudējumiem pretstatā peļņai gadu iepriekš. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs jūnija beigās bija 9,63% (normatīvs - 8%), kas, pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, bija mazākais starp 20 Latvijas bankām.

Latvijas Komercbanku asociācijas dati arī atklāj, ka noguldījumos "Norvik banka" jūnija beigās bija piesaistījusi 581,7 miljonus latu, ierindojoties septītajā vietā starp Latvijas bankām. Tostarp lielākā daļa jeb 404 miljoni latu bija uzņēmumu noguldījumi, bet privātpersonu noguldījumi bija 177,7 miljonu latu apmērā.

Pēc aktīvu apmēra "Norvik banka" jūnija beigās bija astotā lielākā banka Latvijā. Kopumā Latvijā ir 29 bankas, tajā skaitā deviņas ārvalstu banku filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!