Foto: DELFI
Baumas par Latvijā lielākās komercbankas "Swedbank" finansiālo situāciju izplatītas apzināti, lai destabilizētu situāciju finanšu sektorā, pirmdien pēc Iekšlietu ministrijas sniegtās informācijas uzklausīšanas valdības slēgtajā sēdē žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V). Drošības policijā (DP) par notikušo sākts kriminālprocess.

DP esot vairākas versijas par baumu avotu, un šīs versijas pašlaik "tiek apstrādātas", žurnālistiem sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP).

Kriminālprocess sākts par nepatiesas informācijas izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli, un DP strādā ar lielu informācijas apjomu. Ministrs izvairījās atklāt, vai baumu avots varētu būt kāda cita komercbanka.

Lai gan Latvijas Krājbankas krahs iedragāja cilvēku uzticību bankām, iekšlietu ministrs aicināja iedzīvotājus būt atbildīgiem un paļauties uz to, ko ažiotāžas laikā skaidro valdība un banku uzraugs - Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekle Ludmila Vojevoda valdības sēdē uzsvēra, ka nepamatoto bažu dēļ par "Swedbank" finansiālo situāciju klienti svētdien pastiprināti izņēmuši naudu no bankas, un turpināja to darīt arī pirmdien. Bažām par bankas finansiālajām grūtībām "absolūti nav nekāda pamata", jo banka ir labi kapitalizēta un nepieciešamības gadījumā tai palīdzību ir gatava sniegt mātes banka Zviedrijā.

Komisijas locekle sacīja, ka FKTK ir sazinājusies ar kaimiņvalstu finanšu tirgus uzraugiem, kuri apliecinājuši, ka kaimiņvalstīs šāda panika nav vērojama. Vojevoda sacīja, ka "Swedbank" tiks galā ar ažiotāžas radītajām problēmām, taču pastāv risks, ka panika var skart pārējo finanšu sektoru un tieši nerezidentu noguldījumus. Šobrīd situācija attiecībā uz nerezidentu noguldījumiem ir stabila, žurnālistiem piebilda FKTK pārstāve.

Viņa uzsvēra, ka pašreizējā situācijā ir svarīga ļoti pārdomāta un savlaicīga komunikācija, lai sabiedrībā vērojamo satraukumu novērstu. Tam piekrita arī premjers, solot sniegt jebkādu atbalstu no valdības puses. FKTK drīzumā ir paredzēta tikšanās ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvjiem, lai runātu par komunikāciju ar sabiedrību.

FKTK pārstāve atzīmēja, ka līdzīga situācija piedzīvota 2008.gadā, kad vēl pirms notikumiem ar "Parex banku" izplatījās nepamatotas baumas par "Swedbank" iespējamajām finansiālajām problēmām. Arī toreiz bažas par Zviedrijas bankas finanšu stāvokli nebija pamatotas.

Baumotāju meklēšanā iesaistīta Drošības policija, kas nepatiesas informācijas izplatīšanā vaino "atsevišķu personu nepamatotu rīcību", izvairīgi noteica Kozlovskis.

Jau ziņots, ka svētdien pēcpusdienā izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vēlētos, lai likumsargi atrastu, kas bija pirmavots baumām, kas svētdien vakarā izraisīja "Swedbank" klientu paniku un garas rindas pie bankomātiem. FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir sākusi pārbaudi.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām.Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!