Foto: F64
Patlaban tiek gatavots rīcības plāns, kā visām iesaistītajām pusēm rīkoties, lai neatkārtotos līdzīgi gadījumi kā ar "Swedbank" klientu paniku, to intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Pašreiz mēs veicam tādu krīzes pasākumu plāna izstrādi, gadījumā, ja atkārtojas līdzīga veida problēmas, lai būtu skaidrība, kā notiek komunikācija un situācijas skaidrošana sabiedrībai gan no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), gan Latvijas Bankas, gan valdības un pašu banku puses," sacīja Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka brīdī, kad izplatās šāda panika, ir būtiska katra minūte un stunda. "Svarīgi, lai ir savlaicīga un precīza komunikācija visos iesaistītajos līmeņos," atzina Dombrovskis. Viņaprāt, primāra loma komunikācijā ir FKTK, jo tā ir bankas uzraugošā iestāde.

Ministru prezidents sacīja, ka baumas nebija vērstas pret "Swedbank", bet gan pret visu finanšu sistēmu un tās destabilizēšanu.

"Situāciju ir izdevies stabilizēt un tas nekādu būtisku ietekmi uz tautsaimniecību tas neradīs. Drīzāk, tas liks iedzīvotājiem citreiz padomāt par šādu baumu izplatīšanas pamatotību, vai tām ir jātic un jāpieņem neracionāli lēmumi," teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka, svētdien pēcpusdienā izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma.

Kopumā panikas dēļ klienti izņēmuši 35 miljonus latu, lielāko daļu - 24 miljonus latu - svētdien pēcpusdienā. Situācija pēc svētdien nepamatotu baumu izraisītās masveida naudas izņemšanas no "Swedbank" patlaban ir normalizējusies.

FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir ierosinājusi kriminālprocesu, turklāt premjers Dombrovskis norāda, ka baumas izplatītas apzināti.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām.  Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!