Foto: DELFI
Nesen "Rietumu bankai" pārdotais "Parex bankas" Baltkrievijas meitas uzņēmums "Parex Leasing" pērn strādāja ar 4,32 miljardu Baltkrievijas rubļu jeb aptuveni 800 000 latu peļņu, liecina 30.marta akcionāru sapulces protokols, ko parakstījis arī "Parex bankas" vadītājs Nils Melngailis.

Šie dati ir pretrunā ar Melngaiļa iepriekš pausto par kompānijas zaudējumiem. Banka pretrunu skaidro ar atšķirībām grāmatvedības standartos, šādu skaidrojumu pieļauj arī neatkarīgi finanšu konsultanti, taču tam nepiekrīt nu jau no darba atbrīvotais "Parex Leasing" direktors Antons Andrenko.

Šā gada maija "Parex bankas" vadītājs Nils Melngailis Saeimas Pieprasījumu komisijas deputātiem apgalvoja, ka "Parex Leasing" peļņu guva tikai līdz 2008.gada 1.decembrim, jo pēc "Parex bankas" pārņemšanas valsts īpašumā tās komercdarbība - jaunu līzinga līgumu slēgšana - tika apturēta.

Saskaņā ar Melngaiļa sniegto informāciju Baltkrievijas filiāles zaudējumi pērn bija 30 000 latu, šā gada pirmajā ceturksnī - 70 000 latu. Darbinieku skaits Baltkrievijas filiālē ir samazināts no 47 līdz 22, un viņi nodarbojas tikai ar izsniegto līzingu maksājumu piedziņu.
Savukārt biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošais akcionāru sapulces protokols liecina par peļņu, ko nolemts atstāt nesadalītu.

"Parex bankas" Mārketinga un komunikāciju direkcijas vadītāja Maija Celmiņa kraso atšķirību starp Melngaiļa teikto un akcionāru sapulcē skatīto skaidroja ar grāmatvedības standartu atšķirībām. Viņa apgalvoja, ka saskaņā ar "Parex Leasing" sagatavotajiem finanšu pārskatiem pēc starptautiskajiem standartiem, kurus apstiprināja neatkarīga auditoru kompānija, Baltkrievijas līzinga kompānija pērn strādājusi ar zaudējumiem.

Korporatīvo korporatīvo finanšu konsultāciju uzņēmuma SIA "Behrens Corporate Finance" partnere Latvijā Jeļena Krivkina pēc iepazīšanās ar biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošajiem dokumentiem norādīja, ka tajos izmantotā gada pārskata posteņu klasifikācija atšķiras no starptautiskiem grāmatvedības standartiem.

Viņa skaidroja, ka dažas izmaksu/ieņēmumu pozīcijas var tikt atzītas peļņas/zaudējuma aprēķinā saskaņā ar starptautiskajiem standartiem, bet pēc Baltkrievijas standartiem tās var ietilpt uzkrājumu vai rezervju posteņos bilancē.

"Atšķirības tiešām var būt, bet par to, cik tās var būt lielas, var secināt, tikai analizējot gada pārskatus pēc starptautiskajiem un Baltkrievijas grāmatvedības standartiem kopā ar pielikumiem par peļņas/zaudējumu aprēķinu," skaidroja eksperte. "Parex Leasing" pārskati nav publiski pieejami.

"Parex Leasing" bijušais direktors Andrenko, kurš no amata atbrīvots šā gada 5.maijā, pauda viedokli, ka Baltkrievijas uzņēmums strādājis lieliski un uzrādījis ļoti labus rezultātus. Arī nodokļu audits neesot uzrādījis nekādas nepilnības līzinga kompānijas darbībā vai grāmatvedības dokumentos.

Kā uzskata Andrenko, par Baltkrievijā strādājošo uzņēmumu darbības rezultātiem ir jāspriež pēc tiem rādītājiem, kas ir sagatavoti saskaņā ar mītnes zemes standartiem.

"Latvijas valdība, pārdodot "Parex Leasing", pazaudēja ļoti labu aktīvus un perspektīvu uzņēmumu," ir pārliecināts Andrenko, pēc kura teiktā, par šo kompāniju interesējušies daudzi, jo tas bijis viens no reģiona lielākajiem uzņēmumiem un arī nodokļu maksātājiem.

Komentējot savus atlaišanas iemeslus, Andrenko norādīja, ka tika izbeigtas darba attiecības. "Acīmredzot, jaunie īpašnieki uzskatīja, ka prezidenta pienākumus labāk veiks kāds cits. Es pret to neiebilstu," sacīja Andrenko.

Patlaban "Parex Leasing" Baltkrievijā vadītājs ir Jurijs Mečkovskis, kurš apvieno šo amatu ar uzņēmuma "WestLeasing", kas arī ir "Rietumu bankas" īpašumā, vadīšanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Rietumu bankas" Sabiedrisko attiecību, reklāmas un mārketinga pārvaldes vadītāja vietniece Eleonora Gailiša.

Viņa uzsvēra, ka "Rietumu bankas" plānos jau tuvākajā laikā ir apvienot abus līzinga uzņēmumus kopējā zīmolā "WestLeasing", tāpēc Mečkovska vadība jauniegādātajā uzņēmumā esot tikai loģisks bankas stratēģijas solis.

Biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Baltkrievijā strādājošās līzinga kompānijas aktīvi šā gada 1.janvārī veidoja aptuveni 27,4 miljonus latu.

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis uzreiz pēc tam, kad tika paziņots par noslēgto darījumu starp "Rietumu banku" un "Parex banku", norādīja, ka "Parex Leasing" pārdošanas summa varētu veidot tās aktīvu vērtību, taču vēlāk tapa zināms, ka oficiāli kompānija pārdota vien par 100 ASV dolāriem jeb 57 latiem, bet vienlaikus "Parex banka" atguva 5,8 miljonus ASV dolāru (2,8 miljonus latu) par līzingā nodotajām kravas automašīnām, kuras patlaban Baltkrievijā stāv neizmantotas.

"Parex banka" norāda, ka patlaban saņemti jau 5,8 miljoni dolāru (aptuveni 3,3 miljoni latu), bet saskaņā ar līguma nosacījumiem līdz 2012.gadam "Parex banka" saņems vēl aptuveni 2,68 miljonus dolārus (aptuveni 1,5 miljonus latu).

"Parex Leasing" tika izveidota 2004.gadā un specializējas autotransporta un rūpniecības tehnikas līzingā Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!