Foto: F64
Patiesie zaudējumi apmēri "Latvijas Krājbankas" likvidēšanas procesā varētu būt daudz lielāki nekā līdz šim izskanējis publiski, Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā paudis Latvijas prezidents Andris Bērziņš, portālu "Delfi" informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Pārrunājot situācija banku sektorā Latvijā un Lietuvā, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite informējusi, ka "Snoras " bankas glābšana bija neiespējama un Lietuvas valdības rīcība ir bijusi pamatota.

Grībauskaite uzsvērusi, ka "Snoras" bankas tirgus daļa - 10% - Lietuvā ir neliela un iespaidu uz banku sektoru tas neatstās. Latvijas prezidents uzsvēris, ka situācija ar "Latvijas Krājbanku" ievērojami atšķiras, jo tai ir vēsturiski liela tai lojālo klientu grupa, kura šobrīd ir būtiski cietusi.

Bērziņš informējis, ka "Latvijas Krājbankā" klientu vidū ir virkne pašvaldību un uzņēmumu, kuru finanšu operācijas ir iesaldētas. Valsts prezidents īpaši uzsvēra, ka patiesi zaudējumi apmēri "Latvijas Krājbankā" tās likvidēšanas procesa gaitā varētu būt daudz lielāki nekā līdz šim izskanējis publiski.

Biznesa laikraksts "Dienas Bizness", atsaucoties uz ekspertu vērtējumu, vēstīja, ka "Latvijas Krājbankas" likvidācija Latvijas tautsaimniecībai varētu radīt 100 miljonu latu un pat lielākus zaudējumus.

Jau vēstīts par "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšana un kriminālprocesa ierosināšanu saistībā ar aizdomām par bankas īpašumu 109 miljonu latu apmērā nelikumīgu ieķīlāšanu par labu trešajām personām.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt visu "Latvijas Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Šo ceturtdien FKTK iesniedza tiesā "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces bankas "Snoras" akciju , kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam.

Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu .

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!