Foto: F64

Latvijā reģistrētajos septiņos privātajos pensiju fondos uzkrātā kopējā aktīvu vērtība maija beigās bija 124,96 miljoni latu, kas uzkrāti 201 123 plānu dalībnieku individuālajos kontos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Maijā privāto pensiju fondu plānos iemaksas uzsākuši 463 jauni dalībnieki.

Kopīgais dalībnieku skaits privātajos pensiju fondos ir 201 123, kas ir 19,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Tas nozīmē, ka viena piektā daļa iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 62 gadiem ir izvēlējušies veidot uzkrājumus savām vecumdienām pensiju 3.līmenī.

Privāto pensiju fondu tirgū piedāvāto plānu dalībnieku vidējais vecums, kuri iemaksā privātajos pensiju plānos, ir līdz 45 gadiem, un tas nozīmē, ka plānu dalībnieki plāno iemaksas savu uzkrājumu veidošanai vismaz turpmākos 10 gadus, t.i., līdz viņi sasniegs 55 gadu vecumu, kad dalībniekam ir tiesības izņemt uzkrāto kapitālu.

Plānu dalībnieki nesteidzas izņemt uzkrāto kapitālu, bet tieši pretēji, arī sasniedzot 55 gadu vecumu un iegūstot tiesības pieprasīt individuālajā kontā uzkrātā kapitāla izmaksu, turpina iemaksas uzkrājuma papildināšanai.

Vairāk nekā 29,6 tūkstoši plānu dalībnieku jeb 14% ir vecāki par 55 gadiem, un viņi nesteidzas izņemt privātajos pensiju fondos uzkrāto papildpensijas kapitālu, liecina apkopotie dati.

Būtiski ir palielinājies pašu dalībnieku iemaksu daudzums – tas 1,5 reizes pārsniedz iemaksu apjomu, ko savu darbinieku labā nodrošināja darba devēji (attiecīgi 2,215 tūkstoši latu pret 1,476 tūkstošiem latu). Tas ir apliecinājums, ka plānu dalībnieki, veicot iemaksas uzkrājumu veidošanai nākotnes pensijām, legalizē savus ienākumus, bet darba devēji turpina konsekventi neizmantot iespēju legāli samazināt darbaspēka nodokļu slogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!