Foto: DELFI
"PrivatBank" Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) ir apstrīdējusi arī komisijas lēmumu, ar kuru bankai piemērota soda nauda vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, pastāstīja komisijas Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Avotiņa.

""PrivatBank" ir apstrīdējusi divu miljonu soda naudas lēmumu FKTK padomē," sacīja Avotiņa, norādot, ka komisija lēmumu plāno pieņemt līdz 14.martam, taču šīs termiņš var vēl tikt pagarināts.

"PrivatBank" komisijā ir apstrīdējusi arī lēmumu, ar kuru "PrivatBank" padomei uzdots pilnībā nomainīt valdi, vienlaikus nosakot bankas valdes priekšsēdētājam Oleksandram Trubakovam un valdes loceklei Ivetai Ķerpei pagaidu aizliegumu veikt amata pienākumus līdz brīdim, kad padome pieņem lēmumu atsaukt esošo bankas valdi. Lēmumu šajā jautājumā FKTK plāno pieņemt līdz 29.februārim.

Tāpat ziņots, ka, izvērtējot atbildīgo bankas darbinieku atbildību pieļautajos pārkāpumos, FKTK 2015.gada 25.novembrī atstādināja no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju un atbildīgo valdes locekli Ķerpi, kā arī uzdeva bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

Savukārt 2015.gada 11.decembrī FKTK piemēroja "PrivatBank" soda naudu 2,017 miljonu eiro apmērā par pieļautajiem pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma, kā arī Iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvo noteikumu un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasību ievērošanā.

Šī ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014. gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā saucamajā "Kroll" ziņojumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam).

FKTK arī piemērojusi individuālas sankcijas "PrivatBank" valdes locekļiem - Trubakovam, Ķerpei, Rolandam Pētersonam un Oleksandram Mekekečko. Tostarp Trubakovam noteikta soda nauda 96 449 eiro apmērā, Ķerpei - 25 869 eiro apmērā, Pētersonam - 15 411 eiro apmērā, bet Mekekečko - 7607 eiro. Lēmums par individuāliem naudas sodiem pieņemts, jo bankas valdes locekļi ilgtermiņā ir pieļāvuši liela skaita un apmēra darījumu veikšanu bankā, pārkāpjot vairāku normatīvo aktu prasības.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2015.gada septembra beigās bija 11.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!