Foto: DELFI
AS "PrivatBank" darbu sākusi jauna padome – tās priekšsēdētājs Dmitrijs Gladkovs, viņa vietnieks Aleksandars Krunics un padomes loceklis Stīvens Džons Nelsons, portālu "Delfi" informēja bankas preses centrā.

Gladkovs iepriekš strādājis vienā no vadošajām pasaules bankām "Goldman Sachs International", kur bijis atbildīgs par jaunattīstības valstu parāda kapitāla tirgiem. Līdzīgus pienākumus no 2003. gada līdz 2005. gadam viņš veicis arī starptautiskajā investīciju bankā "Barclays Capital". Tur Gladkovs bijis atbildīgs par Austrumeiropas un NVS valstu aizņēmēju parāda kapitāla tirgus izveidi.

Vēlāk Gladkovs kļuvis par investīciju bankas "J.P. Morgan Investment Banking" izpilddirektoru, bet kopš 2014. gada bija investīciju bankas "Renaissance Capital" rīkotājdirektors un parāda kapitāla tirgu attīstības pārvaldes vadītājs.

Krunics bijis starptautiskās finanšu korporācijas "Pershing" viceprezidents starptautiskās tirdzniecības jautājumos, "J.P. Morgan Europe" bijis atbildīgs par pārdošanas un uzņēmējdarbības attīstības jautājumiem. 2008. gadā kļuvis par "Citigroup global transation services" direktoru, atbildot par kontu pārvaldības pakalpojumiem un klīringa norēķiniem Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

2011. gadā Krunics jau kā izpilddirektors atgriezies "J.P. Morgan Europe", bet vēlāk kļuvis par atjaunojamo energoresursu investīciju kompānijas "Aliquantum Energy" galveno izpilddirektoru un valdes padomnieku. Krunics ir arī Krievijas centrālā vērtspapīru depozitārija un Maskavas Fondu biržas grupas neatkarīgais direktors un uzraudzības padomes loceklis.

Nelsons savu finanšu karjeru uzsācis investīciju bankā "NatWest Markets London", kur sākotnēji bijis atbildīgs par sadarbību ar finanšu institūcijām, korespondentbankām un tirdzniecības finansēšanu, bet vēlāk ieņēmis vadošus amatus risku pārvaldības jomā Japānā, Singapūrā un Taizemē. Atgriežoties Londonā, uzsācis darbu starptautiskajā aktīvu pārvaldības un investīciju banku grupā "Robert Fleming", kur atbildējis par kredītrisku pārvaldību.

No 2000. gadā Nelsons sācis strādāt "J. P. Morgan Chase London", kur līdz pat 2016. gada beigām ieņēmis vadošus izpildvaras amatus.

"PrivatBank" valdes priekšsēdētājs Aleksandars Kukičs sacījis, ka "jaunie padomes locekļi ir nozīmīgs papildinājums "PrivatBank" ekspertu komandai".

"Viņu daudzpusīgā pieredze tādās starptautiski atpazīstamās finanšu institūcijās kā "Goldman Sachs", "Barclays", "Citigroup", "J. P. Morgan", "Pershing", "Robert Fleming", kā arī citos uzņēmumos noteikti ienesīs jaunas idejas un palīdzēs nodrošināt bankas stratēģisko lēmumu vispusīgāku izvērtēšanu un risku pārvaldību, kā arī mērķtiecīgu bankas attīstības stratēģijas realizāciju," uzskata Kukičs.

2015. gada decembrī FKTK piemēroja "PrivatBank" 2 016 830 eiro sodu par pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma un citu normatīvu ievērošanā.

FKTK atstādināja no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju un atbildīgo valdes locekli, kā arī uzdeva bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

"PrivatBank" piemērotie sodi ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014. gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā sauktajā "Kroll" ziņojumā. Pārbaudē konstatēti pārkāpumi "PrivatBank" klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!