Foto: DELFI
Visus pašlaik Latvijas Krājbankā esošos privatizācijas sertifikātu kontus centralizēti pārcels uz Latvijas Hipotēku un zemes banku, jo šī šobrīd ir vienīgā kredītiestāde, kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir ieguvusi tiesības apkalpot privatizācijas sertifikātu kontus, informē Ekonomikas ministrija.

Privātpersonām, kurām privatizācijas sertifikāti atrodas kontā Latvijas Krājbankā, nekādas papildus darbības privatizācijas sertifikātu kontu centralizētās pārnešanas gadījumā nav jāveic. EM vienīgi lūdz sekot jaunākajai informācijai EM mājas lapā un jaunākajai informācijai, ko sniedz attiecīgās kredītiestādes.

Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko informē, ka privatizācijas sertifikātu kontu pārcelšana uz Hipotēku banku notiks, tiklīdz līdzšinējā kontu apkalpotāja Latvijas Krājbanka pabeigs kontu pārcelšanas sagatavošanas darbus.

Viņš norāda, ka Hipotēku banka jau šobrīd veic privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu un tās rīcībā ir privatizācijas procesa apkalpošanai nepieciešamās sistēmas un kompetence. Bankai ir 33 klientu apkalpošanas centri, kas ļauj nodrošināt pakalpojumu visā Latvijas teritorijā. "Uzskatu, ka centralizētajai kontu pārcelšanai klientiem jābūt bez maksas, un process jāorganizē tā, lai klientiem nebūtu jāveic nekādas papildu darbības," norāda Paņko.

Viņš arī informē, ka Hipotēku banka izvērtē iespēju piedāvāt darba attiecības Latvijas Krājbankas darbiniekiem, kas strādā ar privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!