Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairākas bankas sākušas par īsāka termiņa depozītiem eiro valūtā piedāvāt 0% likmi.

"SEB banka" no jūnija vidus vienkāršajam 12 mēnešu depozītam eiro valūtā piedāvās 0% likmi. Jaunās procentu likmes vienkāršajiem depozītiem attieksies tikai uz depozītu līgumiem, kas noslēgti no jūnija vidus.

"SEB bankas" viceprezidente Ieva Tetere skaidro, ka naudas resursu tirgi jau kopš pagājušā gada rudens atrodas jaunā teritorijā, ko raksturo negatīvas procentu likmes starpbanku norēķinos. To efekts pakāpeniski izpaužas arī atsevišķos bankas piedāvātajos produktos. Piemēram, termiņnoguldījumu procentu likmes, it īpaši noguldījumiem eiro valūtā, nonākušas ļoti zemā līmenī. Šajā tirgus situācijā depozīts vēl joprojām ir piemērota izvēle tiem klientiem, kas vēlas būt pārliecināti par savu uzkrājumu glabāšanu drošībā. Savukārt klientiem, kas vēlas saņemt augstāku ienesīgumu, banka piedāvā citus risinājumus - uzkrājumus pensiju trešajā līmenī, uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, investīcijas vērtspapīros vai fondos, kā arī citas iespējas.

"Nordea" banka no jūnija sākuma bronzas klientiem un uzņēmumiem termiņnoguldījumiem eiro valūtā uz gadu, diviem vai trim piedāvā 0% likmi. Neliela procentu likme par eiro depozītiem tiek maksāta bankas sudraba un zelta klientiem.

"Nordea" bankas Ieguldījumu nodaļas grupas vadītāja Latvijā Anželika Dobrovoļska skaidro, ka komercbankām ir arvien grūtāk piedāvāt saviem klientiem pievilcīgas depozītu likmes, jo Eiropas centrālās bankas depozītu likme ir negatīva un EURIBOR atrodas vēsturiski zemākajā līmenī un ir negatīvs līdz pat trim mēnešiem. Tomēr, neskatoties uz tirgus situāciju, saviem labākajiem klientiem "Nordea" banka cenšas piedāvāt konkurētspējīgas likmes, kaut noteiktos klientu segmentos un termiņnoguldījumu termiņos tuvākajā nākotnē var būt novēroti bezprocentu noguldījumi, atzīst bankas pārstāve.

Arī "Swedbank" Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs Reinis Jansons vērš uzmanību, ka zemo procentu likmju laikmets jau pastāv ilgāku laiku un ekonomiskie notikumi Eiropā un pasaulē neliek domāt, ka paredzamas straujas un būtiskas izmaiņas. Tiešākais atspoguļojums vērojams depozītu procentu likmēs, kas pēc būtības ir ļoti pietuvinātas nulles atzīmei. Jansons gan atzīmē, ka arī inflācija jeb cenu sadārdzinājums ir līdzīgā apjomā. Liela daļa Latvijas banku likmes nedaudz virs nulles atzīmes piedāvā viena un vairāku gadu termiņiem, kas ir kā neliela motivācija noguldītājiem saglabāt depozītu turēšanas tradīcijas un bankām tas dod nelielu līdzekļu kustības prognozējamību, skaidro "Swedbank" pārstāvis. Informācija "Swedbank" mājaslapā rāda, ka banka patlaban termiņnoguldījumiem eiro valūtā uz gadu vai garāku termiņu piedāvā procentu likmi nedaudz virs nulles līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!