Foto: DELFI

Latvijā banku skaits vietējam tirgum ir par lielu, otrdien, 19. martā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Skaidrs, ka vietējam tirgum banku skaits Latvijā ir par lielu. Tas ir jau vispāratzīts fakts," teica FKTK vadītājs.

Vienlaikus Putniņš atzīmēja, ka nevar novērtēt, cik bankām Latvijas tirgū būtu vietas, jo neviena banka nestrādā tikai un vienīgi ar vietējo klientūru. "Ir saprotams, ka visiem, tādā klasiskā izpratnē, kā strādā lielās skandināvu bankas, strādāt nebūs iespējams. Tas nozīmē, ka būs jāmeklē tā saucamās nišas," viņš sacīja.

FKTK vadītājs arī minēja, ka bankas, kuras iepriekš apkalpoja ārvalstu klientus, pamatā ir salīdzinoši mazas, tāpēc nišas produkti varētu būt vienīgais ceļš, lai tās atrastu jauno identitāti.

Tāpat Putniņš piebilda – tas, kura banka atstās tirgu un kura turpinās darbu, būs atkarīgs no konkrētās bankas akcionāru lēmuma. "Tas tomēr ir brīvais tirgus. Tas ir bizness. Tas ir šo banku akcionāru rokās," viņš sacīja.

Savukārt, jautāts, vai jau šogad varētu būt gaidāmas kādas izmaiņas banku sektorā, Putniņš norādīja, ka šādu prognozi nav iespējams sniegt. "Viss kas var būt. Nav iespējams iedot tādu prognozi. Ja mēs to zinātu, būtu daudz vienkāršāk rīkoties," teica FKTK vadītājs.

Šobrīd Latvijā ir 20 banku, tostarp sešas ārvalstu banku filiāles.

Tāpat Putniņš stāstīja, ka FKTK izpildīs visas tai noteiktās Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendācijas.

"Jebkurā gadījumā FKTK padome izdarīs visu, tostarp piešķirs nepieciešamos resursus visām tām papildus darbībām, kas no mums tiek prasītas. Es domāju, ka mēs noteikti nekļūsim par šķērsli. Mēs neradīsim problēmas," teica Putniņš.

Tāpat viņš norādīja, ka arī valstij kopumā ar "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu sekmējas labi un pagaidām nav pazīmju, kas varētu likt domāt, ka Latvija kaut ko nespētu izdarīt.

Jautāts, vai ir saņemtas kādas pirmās indikācijas no "Moneyval" par procesa gaitu, Putniņš norādīja, ka pirmās indikācijas varētu būt gaidāmas vasarā.

Jau vēstīts, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās – patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!