Foto: Saeimas administrācija

Jaunā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola atbalsta valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanas dokumentu atslepenošanu, norādīja Ekonomikas ministrijā.

"Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola uzskata, ka sabiedrībai jāgūst maksimāla skaidrība par šo nozīmīgo darījumu, tāpēc atbalsta bankas "Citadele" pārdošanas dokumentu atslepenošanu. Tuvākajā laikā Privatizācijas aģentūras (PA) valdei tiks uzdots iesniegt ziņojumu par iespēju šos dokumentus padarīt publiski pieejamus," atzīmēja ministrijas pārstāvji.

Savukārt PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš sacīja, ka ierobežotas pieejamības dokumenti regulāri tiek izvērtēti un attiecīgais statuss tiek noņemts, ja nav pamatojuma tā saglabāšanai. Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka daļa dokumentu ietver konfidencialitātes vienošanos ar trešajām pusē un bez to piekrišanas dokumentu statuss nevar tikt mainīts.

Jau ziņots, ka PA jaunieceltā valde trešdien, 5.oktobrī, parakstīja līgumu par valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewood Advisors LLC" par 74 miljoniem eiro.

Atbilstoši darījuma nosacījumiem jaunie bankas investori un līdzšinējais akcionārs Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) palielinās bankas "Citadele" kapitālu par 10 miljoniem eiro. "Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju," informēja PA.

Banka "Citadele" dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – "Citadele", bet "Parex banka" sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!