Foto: Publicitātes foto

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS "Reverta" (iepriekš "Parex banka") turpina juridisko cīņu par 100 miljonu ASV dolāru (52 miljonu latu) parāda atgūšanu Krievijā, otrdien raksta laikraksts "Vedomosti".

Pēc "Reverta" prasības lielākās Krievijas naftas kompānijas "Rosņeft" eksprezidenta brālim Žanam Hudаnaitovam kā lieciniekam nāksies ierasties tiesā un būs jāuzrāda sava paraksta un rokraksta paraugi, lai būtu iespējams pārliecināties, vai tieši viņš savulaik ir parakstījis pilnvarojumu kompānijas "Severneft" vārdā. Par šī uzņēmuma parāda piedziņu tieši cīnās "Reverta".

Omskas apelācijas tiesa nolēmusi, ka uz tiesas sēdi būs jāierodas arī Mihailam Avsjaņikovam, kurš aizdevuma dokumentus savulaik parakstījis kā "Severneft" ģenerāldirektora vietnieks.

2006.gadā "Parex banka" izsniedza kredītu uzņēmumam "Severorgsintez" gāzes pārstrādes rūpnīcas celtniecībai Sibīrijā. Pēc bankas teiktā, kredīta galvotājs bija tieši "Severneft".

Patlaban kopējā parāda summa ir 100 miljoni ASV dolāru, tomēr šo summu atgūt neizdodas, jo pagājušajā gadā likvidāciju uzsāka "Severneft", bet šogad – "Severorgsintez".

Pēc "Reverta" ziņotā, eksperti esot apstiprinājuši, ka konkrēto pilnvaru ir parakstījuši tieši Hudаnaitovs un Avsjaņikovs. Savukārt "Severneft" pārstāvji uzstājuši, ka pilnvarojuma līgums nav pierādāms. Pirmajā tiesu instancē banka jau ir zaudējusi, norāda laikraksts.

Paralēli "Reverta" arī vērsusies vietējās tiesībsargājošajās iestādēs, lūdzot Hudаnaitovu saukt pie kriminālatbildības.

Jau ziņots, ka "Reverta" par 2,8 miljoniem ASV dolāru (1,59 miljoniem latu) augusta sākumā pārdeva līzinga kompāniju "Parex Lizing" Ukrainā.

Uzņēmumā norāda, ka tādējādi "Revertai" izdevies realizēt tās pārvaldībā esošo līzinga kompāniju kredītportfeli būtiski ātrāk, nekā to paredz Ministru kabineta (MK) un Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais "Parex bankas" restrukturizācijas plāns.

Kopumā kopš 2008.gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas ir atgūti vairāk nekā 240 miljoni ASV dolāru (136 miljoni latu). Maksājumus no "Parex Leasing" Krievijā pārdošanas "Reverta" turpinās saņemt līdz 2013.gada nogalei.

"Reverta" darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1. augusta līdz 2012. gada 26. jūlijam "Reverta" no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 380 miljonus eiro (267 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!