Foto: DELFI
Londonā dibinātais finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums "Revolut" saņēmis bankas licenci, kas pilnvaros uzņēmumu piedāvāt pilnus tekošos kontus, sniegt aizdevumus un pieņemt ieguldījumus. Eiropas Centrālā Banka licenci izsniegusi saskaņā ar Lietuvas Bankas ierosinājumu.

"Tas mums ir ļoti svarīgs solis, taču galvenie darbi vēl tikai sāksies," portālam "Delfi" stāsta "Revolut" uzņēmējdarbības attīstības vadītājs Andris Bičeika.

Plānojam, ka mūsu sistēmas, lai sāktu sniegt bankas pakalpojumus, būs sagatavotas nākamā gada otrajā pusē. Lietuva būs pirmā valsts, kurā iepazīstināsim ar visiem jaunumiem, kas pēc tam pakāpeniski tiks izplatīti citās ES valstīs," skaidro Bičeika.

Pirms vairāk kā trīs gadiem dibinātā kompānija pirmos klientus piesaistīja ar savu piedāvājumu norēķināties ar karti ārvalstīs un veikt starptautiskos pārvedumus, pielāgojot reālo valūtas maiņas kursu. Šodien uzņēmumam jau ir 3,3 miljoni klientu, bet piedāvātais pakalpojumu klāsts ietver ceļojumu un viediekārtu apdrošināšanu, tūlītēju pieeju kriptovalūtām, automātisko naudas atlikšanas un taupīšanas rīku, izdevumu sekošanas un budžeta veidošanas iespējas, bet 2019. gadā tiek plānots startēt ar bezmaksas akciju tirdzniecības platformu.

Jaunā bankas licence garantēs, ka nākotnē "Revolut" klientu kontos glabājamie līdzekļi līdz 100 000 eiro tiks apdrošināti saskaņā ar Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēmu. Tāpat "Revolut" strādā, lai varētu sākt piedāvāt bankas īstermiņa aizdevumus bez ķīlas (overdraft), personīgos un uzņēmējdarbības aizdevumus ar labvēlīgākiem nosacījumiem, nekā tradicionālajās bankās.

Uzņēmums rēķina, ka no licences iegūšanas brīža līdz šādu bankas pakalpojumu sniegšanai paies vismaz seši mēneši.

"Ieguvām bankas licenci Eiropas Savienībā, esam pilnībā licencēti Singapūrā un Japānā, veidojam bezmaksas akciju iegādes platformu un drīzumā startēsim piecās jaunās valstīs – visi šie soļi padara spēcīgāku mūsu reputāciju kā "banku Amazon". Mūsu vīzija ir vienkārša: tiecamies kļūt par galveno finanšu platformu desmit miljoniem lietotāju, kuri sīklietotnē varētu pārvaldīt jebkuru savu finanšu svēru par zemāko cenu un ērtāk, kā jebkur citur," stāsta "Revolut" līdzdibinātājs un CEO Niks Storonskis.

"Mūsu mērķis – garantēt, lai privātie un uzņēmējdarbības klienti iesniegumu par aizdevuma saņemšanu sīklietotnē varētu iesniegt divu minūšu laikā un nauda pēc iespējas drīzāk sasniegtu viņu kontus. Tādā veidā tiks likvidēti visi birokrātiskie procesi, bet piedāvātie pakalpojumi būs lētāki, nekā pie tradicionālajiem aizdevējiem," viņš turpina.

Tiek uzsvērts, ka pēdējā gada laikā uzņēmums demonstrē iespaidīgu augšanu – katru dienu "Revolut" pievienojas no 8 līdz 10 tūkstošiem jaunu klientu, bet mēneša operāciju vērtība pārsniedz 4 miljardus ASV dolāru. 2017. gadā "Revolut" piecas reizes palielināja savus ienākumus, bet 2017. gada decembrī pirmo reizi sasniedza izdevumu un ienākumu balansu.

Tuvākajos "Revolut" plānos esot jau nākamā gada pirmajā pusē paplašināties aiz Eiropas robežām – ASV, Kanādā, Singapūrā, Japānā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

"Revolut" kā digitālo alternatīvu tradicionālajām bankām 2015. gada jūlijā dibināja divi bijušie "Credit Suisse" vērtspapīru tirgotāji – Niks Storonskis un Vlads Jatsenko.

"Revolut" ir piesaistījis 336 miljonus ASV dolāru no tādiem investoriem kā "Index Ventures", "Ribbit Capital", "Balderton Capital" un "DST Global".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!