Foto: F64
Otrdien, 5. maijā, notika ikgadējā AS "Rietumu banka" akcionāru sapulce. Tajā tika apstiprināts "Rietumu bankas" un konsolidētais koncerna finanšu pārskats par 2019. gadu, bankas valdes ziņojums par darbību 2019. gadā un auditora "BDO Assurance" ziņojums. Akcionāru sapulce pieņēma lēmumu nesadalīt "Rietumu bankas" 2019. gada peļņu 18,4 miljonu eiro apmērā un atstāt to bankas rīcībā, informē banka.

Vienlaikus par "Rietumu bankas" 2020. gada auditoru apstiprināts uzņēmums "BDO Assurance".

Banka norāda, ka akcionāru sapulce ir notikusi attālinātajā veidā, ievērojot prasības un ierobežojumus, kuri ir spēkā Latvijā ārkārtas situācijas periodā.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sagaida, ka kredītiestādes pat gadījumos, kad tās ievēro visas regulējošās prasības, ieskaitot to, ka nodrošina tai Kredītiestāžu likumā noteikto kopējo kapitāla rezervju prasību, un ievēros visas regulējošās prasības arī pēc dividenžu izmaksas, pārskatīs tās dividenžu izmaksas politiku un pašreizējos apstākļos saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēsies no dividenžu izmaksas ar mērķi turpināt nodrošināt kreditēšanu, kā arī nodrošināt iespējamo zaudējumu absorbēšanu nākotnē. Kredītiestādēm, kuras nevar ievērot šo ieteikumu, jo tās uzskata dividenžu izmaksu par juridiski saistošu, FKTK jāpaskaidro šādas rīcības iemesli un pēc tam attiecīgi tikts lemts par tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka "Rietumu banka" pērn dividendēs izmaksājusi 174,0 miljonus eiro par iepriekšējo periodu, liecina bankas auditētais gada pārskats. Savukārt 2018. gadā dividendēs izmaksāti 12,7 miljoni eiro. 2019. gadā bankas peļņa bija 18,4 miljoni eiro, 2018. gadā – 21,5 miljoni eiro. Kopumā banka pēdējos sešos gados (kopš 2014. gada) nopelnījusi gandrīz 300 miljonus eiro. Bankas aktīvi uz pērnā gada 31. decembri palielinājās līdz 1,7 miljardiem eiro, līdz ar to tā ir piektā lielākā banka Latvijā pēc aktīvu apmēra.

Jāpievērš uzmanību, ka bankas auditoru "BDO" ziņojums par tās 2019. gada pārskatu liecina par apstākļu uzsvērumu. 2017. gada 6. jūlijā Francijas tiesa savā pirmās instances spriedumā atzina banku par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā vainu pastiprinošos apstākļos un tai tika uzlikts pienākums samaksāt soda naudu 80 miljonu eiro apmērā krimināllietas ietvaros, kā arī solidāri ar pārējiem apsūdzētajiem samaksāt kompensāciju Francijai par izdevumiem un zaudējumiem 10,1 miljona eiro apmērā. Gan banka, gan apsūdzības uzturētājs ir iesnieguši apelācijas prasības pret pirmās instances tiesas spriedumu. Nākamā tiesas sēde ir noteikta 2020. gada 18., 19. un 20. maijā.

"Rietumu bankas" patiesie labuma guvēji ir Leonids Esterkins caur SIA "Esterkin Family Investments" un īru miljardieris Dermots Desmonds (Dermot Fachtna Desmond) caur Maltā reģistrētajiem uzņēmumiem "Ganado Trustees & Fiduciaries Limited" un "Boswell (International) Consulting Limited", liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!