Foto: LETA
AS "Rietumu banka" pērn strādāja ar 72 miljonu eiro peļņu, bet koncerna peļņa bija 70 miljoni eiro, liecina 2015.gada auditēts finanšu pārskats.

Banka plāno turpināt pašreizējo dividenžu politiku un izmaksāt dividendes 50% apmērā no gada peļņas, teikts "Rietumu bankas" paziņojumā.

"Rietumu bankas" aktīvu apmērs pērn gada nogalē sasniedza 3,786 miljardus eiro, bet koncerna aktīvu apmērs - 3,794 miljardus eiro.

Koncerna pēcnodokļu kapitāla atdeves radītājs pērn bija 17,5%. 2014.gadā šis rādītājs bija 23,7%. Savukārt pēcnodokļu aktīvu atdeves radītājs pērn bija 1,9%.

"Rietumu banka" informē, ka pamatdarbības ienākumi 2015.gadā sasniedza 158,7 miljonus eiro, kas ir par 2,7% vairāk nekā 2014.gadā. Neto procentu ienākumi pieauga līdz 83,2 miljoniem eiro, jo auga parādzīmju portfelis. Neto komisijas naudas ienākumi pērn veidoja 44,1 miljonu eiro. Klientiem veicot vairāk karšu darījumu par mazākām summām, par 24% auga komisijas naudas izdevumi.

Koncerna izdevumu un ienākumu attiecība pērn bija 34%. Arī turpmāk koncerna mērķis ir turpināt uzturēt šo attiecību zem 40%. Palielinot ar uzņēmumu ienākuma nodokli neapliekamo ienākumu summu, piemēram, ienākumus no biržā kotētiem vērtspapīriem, faktiskā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme 2015.gadā bija 14%. Koncerns pērn sasniedza ienesīgumu peļņai pirms nodokļu nomaksas 51,1%, salīdzinot ar 56,3% 2014.gadā.

2015.gada beigās koncerna kopējie aktīvi bija 3,79 miljardi eiro, uzrādot 9,1% pieaugumu salīdzinājumā ar 2014.gadu. Banka ievēro konservatīvu pieeju aktīvu sadalījumam. Aptuveni 50% no koncerna aktīviem ieguldīti likviditātes pārvaldīšanas portfeļos. Savukārt 73% no tiem ir ieguldīti īstermiņa depozītos, galvenokārt Eiropas bankās. Atlikušie 27% ieguldīti lielo un stabilo finanšu iestāžu nodrošinātos instrumentos un īstermiņa parādzīmju portfeļos. Koncerns palielināja pārdošanai pieejamo parādzīmju portfeli no 99,5 miljoniem eiro 2014.gada beigās līdz 456,1 miljonam eiro 2015.gada beigās. 2015.gada nogalē līdz termiņa beigām turēto aktīvu portfelis bija 221 miljons eiro salīdzinājumā ar 93 miljoniem eiro 2014.gada beigās. Parādzīmju portfelis ir galvenokārt ieguldīts komercsabiedrību parāda vērtspapīros.

Kredīti un debitoru parādi veido aptuveni 29% no kopējiem aktīviem. Kopš 2010.gada šis rādītājs nav pārsniedzis 45%, un banka neplāno šī rādītāja pieaugumu tuvākajā nākotnē. Ievērojot konservatīvu pieeju attiecībā uz kreditēšanu Krievijā, pērn izsniegto kredītu apjoms bija 1,102 miljardi eiro, bet gadu iepriekš - 1,041 miljards eiro. Komerckredītu portfelis veido aptuveni 89% no kopējā bankas kredītu apjoma. Lielāko kreditēto nozaru vidū ir finanšu pakalpojumi, nekustamā īpašuma pārvaldīšana, transports un komunikācijas Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā.

Bankas pieeja kreditēšanai ir ļoti konservatīva. Ņemot vērā nenoteiktību reģionālajā vidē, banka ievērojami samazinājusi komerckredītu izsniegšanu NVS valstīs. Pēdējo gadu laikā NVS kredītportfelis bijis stabils, tajā ietilpstošie kredīti ir augstas kvalitātes un peļņu nesoši arī izaicinājumu pilnajā vidē. Kopš 2011.gada koncerns strādājis pie kredītriska koncentrācijas samazināšanas lielos kreditēšanas projektos. Šī darba rezultātā kredītportfelis ir diversificēts un ietver daudz vidēja izmēra kredītu, nevis maz lielāku kredītu. Pagājušā gada nogalē vidējais komerckredītu atlikumu apjoms klientam vai klientiem, kas veido grupu, bija aptuveni 1,4 miljoni eiro.

Pērn koncerns īpaši pievērsās nozarēm, kuras neizjuta būtiskas grūtības krīzes laikā un veltīja pūles tirdzniecības un transporta finansēšanas apjomu attīstībai. Banka plāno aktīvi strādāt, lai attīstītu tirdzniecības finansēšanu un jaunu kreditēšanas tirgu attīstību, piemēram, Īrijā un Lielbritānijā.

2015.gada laikā banka emitēja priekšrocību akcijas, kuras iegādājās bankas klienti.

Pērn banka būtiski palielināja parādzīmju portfeli, kura kopējā vērtība sasniedz 674 miljonus eiro. Salīdzinājumam - 2014.gadā portfelis bija 193 miljoni eiro. Ienākumi no šī portfeļa 2015.gadā bija 13 miljoni eiro, bet jaunizveidotā portfeļa gada ienākumi ir 5,4 miljoni eiro. Parādzīmju portfeli veido plaši diversificētas parādzīmes ar vidējo dzēšanas termiņu 2,17 gadi.

Salīdzinot ar 2014.gadu, norēķinu konti un noguldījumi pērn pieauga par 4% un sasniedza 3,204 miljardus eiro. Norēķinu konti veidoja 2,83 miljardus eiro jeb 88,3% no kopējā norēķinu kontu un noguldījumu apjoma. Norēķinu kontu atlikumus drīkst izņemt jebkurā laikā, tomēr banka norāda, ka tos var uzskatīt par relatīvi stabilu finansējuma avotu. 2015.gada nogalē termiņnoguldījumu apjoms sasniedza 376 miljonus eiro, tajā skaitā 123 miljoni eiro ir subordinētie noguldījumi. Vidējais atlikušais dzēšanas termiņš termiņnoguldījumiem ir 2,2 gadi, un vidējā efektīvā procentu likme 2015.gadā bija 2,2%. Subordinēto noguldījumu vidējā efektīvā procentu likme 2015.gadā bija 5%.

2015.gadā banka piesaistīja 35 miljonus emitētās parādzīmēs, kuras tika kotētas "Nasdaq Riga" biržā. Parādzīmes tika pārdotas bankas klientiem, lai diversificētu bankas finansējuma bāzi.

2015.gadā, emitējot priekšrocību akcijas, banka piesaistīja papildu kapitālu 8,1 miljona eiro apmērā.

Pērn gada nogalē koncerna kopējais kapitāls un rezerves veidoja 457 miljonus eiro, uzrādot 34% pieaugumu pret 2014.gadu. Koncerna pirmā līmeņa un kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs attiecīgi bija 13,02% un 19,2%.

Pērn koncerns ieviesa būtiskas izmaiņas klientu komisijas maksu struktūrā. Izmaiņu pamatā ir koncerna stratēģija koncentrēties uz lielākiem klientiem Eiropas Savienībā (ES), kuriem var piedāvāt plašāku produktu klāstu.

"Rietumu banka" pabeigusi sava karšu apstrādes centra izveidi. Apstrādes centra atvēršana pilnveidos klientiem pieejamo e-komercijas un karšu produktu klāstu, kā arī cels koncerna darbības efektivitāti. 2015.gadā jaunais apstrādes centrs tika sertificēts, un banka novirza datu plūsmu no pašreizējā pakalpojuma sniedzēja uz jauno apstrādes centru.

Koncerns piedāvā bankas produktu klāstu korporatīvajiem klientiem un turīgām privātpersonām. Daudzi koncerna klienti darbojas Latvijā, Baltijas valstīs, Rietumeiropā, Krievijā un citās NVS valstīs. 2015.gadā koncerns atvēra jaunu pārstāvniecību Telavivā.

"Rietumu bankas" koncernā lielākā daļa nebanku sabiedrību darbojas finanšu nomas, patēriņa kreditēšanas, pārņemto nekustamo īpašumu apsaimniekošanas, aktīvu pārvaldīšanas un finanšu pakalpojumu nozarēs. Koncerna stratēģija ir nodrošināt bankas vadības procesu un iekšējo kontroļu maksimālu integrāciju meitassabiedrībās.

Koncernam pilnībā pieder aktīvu pārvades sabiedrība AS "Rietumu Asset Managemen", kas bankas klientiem sniedz aktīvu pārvaldes pakalpojumus. Šī aktīvu pārvaldes sabiedrība piedāvā klientiem individuālus investīciju portfeļus, kā arī ieguldījumus četros Latvijā reģistrētos fondos.

Koncerna Baltkrievijas līzinga sabiedrības galvenais darbības veids ir rūpnieciskais līzings. Koncerns finansē tam daļēji piederošu patēriņa kreditēšanas meitassabiedrību ar nosaukumu SIA "InCredit Group", kas dibināta un darbojas Latvijā. Pagājušā gada beigās "InCredit Group" neto ieguldījums finanšu nomā bija 32 miljoni eiro, kas pērn nodrošināja koncernam peļņu pēc nodokļiem vienu miljonu eiro.

Liela daļa bankas neatmaksāto aizdevumu dēļ pārņemto nekustamo īpašumu un citu no zaudētiem kredītiem pārņemto aktīvu pieder SIA "RB Investments" grupai. Lielākā daļa pārņemto aktīvu atrodas Rīgā un Rīgas rajonā. Pašlaik daļa no "RB Investments" grupas nekustamajiem īpašumiem tiek izīrēta, un sabiedrība plāno pārdot lielāko daļu sava aktīvu portfeļa turpmāko gadu laikā. 2015.gada nogalē "RB Investments" grupas aktīvu kopsumma bija 52 miljoni eiro, bet pašu kapitāls - 17,6 miljoni eiro.

Banka uzskata, ka arī 2016.gads būs veiksmīgas darbības gads. Pērn rezultāti tika sasniegti, izmantojot konservatīvu aktīvu sadalījumu, kas, bankas ieskatā, ir pamats turpmākai stabilai izaugsmei.

Lielākie bankas akcionāri pērn bija "Boswell (International) Consulting Limited" - 33,22%, SIA "Esterkin Family Investments" - 33,12%, SIA "Suharenko Family Investments" - 17,34%.

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!