Foto: LETA
AS "Rietumu banka", kas apņēmusies divu mēnešu laikā izslēgt no sava klientu loka 4000 pārāk augsta riska galvenokārt ārzonās reģistrētu uzņēmumu, savu nākotnes darbības tirgu saskata Latvijā, Baltijā un Eiropā, strādājot ar reāliem klientiem.

Savukārt darbības virzieni ir kreditēšanas paplašināšana, tirdzniecības finansēšana, kapitāla pārvaldīšana, portālā "rus.delfi.lv" publicētā intervijā stāsta "Rietumu bankas" līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētāja vietnieks Arkādijs Suharenko.

Kredītiestādes līdzīpašnieks atzīst, ka bankai ir skaidrība par nepieciešamajām pārmaiņām, kā arī ir veicamo darbu plāns ar konkrētiem termiņiem.

Suharenko atzīst, ka pēc būtības jaunās prasības attiecībā uz klientu apkalpošanu bankās nav negaidītas un atbilst tendencēm, taču negaidīts ir ātrums jeb īsais laika sprīdis, kurā bankām jāspēj īstenot pārmaiņas un izpildīt jaunās prasības.

"Rietumu bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks skaidro, ka jau marta vidū atbilstoši banku uzrauga prasībām un ieteikumiem "Rietumu bankā" nolemts atteikties no augsta riska klientu apkalpošanas un noteikts divu mēnešu termiņš šī uzdevuma īstenošanai. Pārmaiņas nozīmē arī darbinieku skaita samazināšanu kredītiestādē.

Suharenko piekrīt, ka čaulas kompānijas ir galvenais augsta riska klientu avots, un skaidro, ka šie klienti bankā saglabājušies "no pagātnes" - no laikiem, kad gan pasaulē, gan Latvijā vēl bija pavisam citas prasības naudas atmazgāšanas novēršanas jomā. Pēdējo gadu laikā šādu klientu īpatsvars bankā jau samazinājies, tāpat arī bankā esot ievērojami sarucis transakciju apmērs.

Vērtējot "Rietumu bankas" turpmākās darbības iespējas, Suharenko klāsta, ka banka jau vēsturiski attīstījusies tādējādi, lai tai būtu spēcīgas pozīcijas dažādos tirgos un jomās. Tas ļāvis saglabāt stabilitāti un nodrošināt attīstības potenciālu dažādos laikos un apstākļos.

Iecerēts, ka "Rietumu banka" turpinās apkalpot savus Latvijas klientus, kas, mūsu valsts mērogā raugoties, pamatā ir lieli un vidēji uzņēmumi būvniecības, ražošanas, transporta, tirdzniecības nozarēs. Kā "Rietumu bankas" priekšrocību Suharenko min to, ka banka spēj pielāgot risinājumus konkrētu darījumu un klientu vajadzībām.

Par savu mājas tirgu "Rietumu banka" tagad uzskata gan Latvijas, gan Eiropas tirgu un plāno apkalpot klientus – gan privātpersonas, gan uzņēmumus - no Latvijas, Baltijas un citām Eiropas Savienības valstīm, kā arī klientus no vairuma OECD valstu.

Banka turpinās strādāt ar "reāla biznesa" klientiem, ko labi pazīst un prot apkalpot. Suharenko skaidro, ka arī lielai daļai no bankas apkalpotajiem čaulas uzņēmumiem bija saistība ar reālu biznesu, taču čaulas veidojumu laiks ir pagājis. "Kā savus jaunos klientus redzam "reālus" uzņēmumus – ar biroju, personālu, grāmatvedību. To ģeogrāfiskā vieta gan var būt pietiekami plaša," saka "Rietumu bankas" līdzīpašnieks.

Banka noskaņota paplašināt kreditēšanu. "Rietumu bankas" kredītportfelis ir salīdzinoši neliels, un ir labas iespējas to audzēt, vērtē kredītiestādes līdzīpašnieks.

"Rietumu bankas" 2017. gada pārskatā teikts, ka pērn komerckredītu portfelis veidoja 89% no kopējā bankas kredītu apjoma jeb 917 miljonus eiro. Lielākie komerckredītu tirgi ir Latvija, Krievija un Baltkrievija, bet lielākās nozares - nekustamo īpašumu apsaimniekošana, finanšu pakalpojumi un transporta pakalpojumi. Otrā lielākā kredītu kategorija ir maržinālie kredīti klientiem pret likvīdu vērtspapīru ķīlu. Ņemot vērā NVS valstu reģionam raksturīgos riskus, "Rietumu bankas" koncerns plāno pārcelt kredītportfeli uz Latviju un citiem reģioniem, piemēram, Baltijas valstīm un Eiroas Savienības dalībvalstīm, teikts pārskatā.

Suharenko intervijā stāsta, ka banka vēlētos paplašināt klasisko kreditēšanu gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs. Banka gatava arī palīdzēt piesaistīt investīcijas biznesa projektiem. Plānots turpināt attīstīt kapitāla pārvaldīšanu un darbību vērtspapīru tirgū.

Kā vēl vienu jau tradicionālu bankas priekšrocību "Rietumu bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks min starptautiskās tirdzniecības finansēšanu. Suharenko ieskatā, Latvija arī nākotnē būs tranzītvalsts, un šim biznesam pastāvīgi nepieciešams finansējums. Tirdzniecības finansēšana ir ļoti specifisks bizness, un "Rietumu banka" šajā jomā ir "savējie", skaidro bankas pārstāvis.

"Rietumu banka" martā paziņoja, ka turpmāk bankas bāzes valūta būs eiro. "Rietumu bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks neizslēdz, ka tad, kad būs atrisinātas Latvijas finanšu tirgus reputācijas problēmas, "Rietumu banka" atkal spēs strādāt ar dolāriem caur tiešajiem korespondējošiem kontiem. "Uz šādu iespēju ceram un ar šādu perspektīvu strādāsim," saka Suharenko.

"Rietumu banka" 2017. gadā strādāja ar 33,03 miljonu eiro peļņu, tās aktīvu apjoms bija trīs miljardi eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" 2017.gada beigās bija piektā lielākā banka Latvijā. Pēc "ABLV Bank" darbības apturēšanas "Rietumu banka" Latvijā ir lielākā no tām bankām, kuru darbības modelis vērsts uz ārvalstu klientu apkalpošanu.

"Rietumu bankas" lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltas kompānija "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Suharenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!