Foto: LETA
"Rietumu banka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādājusi ar peļņu 80,3 miljonu eiro apmērā, kas ir par 11,2% vairāk nekā 2015. gadā, liecina bankas publiskotā informācija. Savukārt "Rietumu bankas" koncerna peļņa pieaugusi par 17,5%, sasniedzot 82,337 miljonus eiro.

"Rietumu bankas" aktīvi 2016. gada 31. decembrī bija 3,466 miljardi eiro, kas ir par 8,5% jeb 320,163 miljoniem eiro mazāk nekā 2015. gada beigās, kad bankas aktīvi bija 3,786 miljardi eiro. Savukārt "Rietumu bankas" koncerna aktīvi pagājušajā gadā samazinājušies par 8,4% jeb 320,563 miljoniem eiro un gada beigās bija 3,474 miljardi eiro.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka kredītos "Rietumu bankas" koncerns pagājušā gada beigās bija izsniedzis 1,045 miljardus eiro, kas ir par 5,2% mazāk nekā 2015. gada beigās. Izsniegto aizdevumu apmērs samazinājies saistībā ar riska darījumu apmēra kritumu Krievijā. Lielāko kreditēto nozaru vidū ir finanšu pakalpojumi, nekustamā īpašuma pārvaldīšana, transports un komunikācijas Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā. Otrā lielākā kredītu kategorija ir maržinālie kredīti klientiem pret likvīdu vērtspapīru ķīlu, kas veido aptuveni 8% no kopējā kredītportfeļa.

"Ņemot vērā nenoteiktību reģionālajā vidē, banka ir samazinājusi komerckredītu izsniegšanu NVS valstīs. Koncerns īpaši pievērsās nozarēm, kuras neizjuta būtiskas grūtības krīzes laikā, un ievērojamas pūles veltīja tirdzniecības, nomas un patēriņa kreditēšanas attīstībai. Koncentrējoties uz šīm nozarēm, banka piedāvāja klientiem jaunas iespējas paplašināt darbību starptautiskā mērogā. Koncerns plāno attīstīt kreditēšanu tirdzniecības finansēšanas jomā, kā arī attīstīt jaunus tirgus, piemēram, Īrija un Lielbritānija," sacīts finanšu pārskata vadības ziņojumā.

Savukārt "Rietumu bankas" koncerna norēķinu kontu un noguldījumu apmērs pērn sarucis par 14,3% - līdz 2,743 miljardiem eiro, tostarp atlikumi norēķinu kontos veidoja 2,399 miljardus eiro jeb 87,5% no kopējā norēķinu kontu un noguldījumu apmēra. "Noguldījumu apjoma samazinājums ir skaidrojams galvenokārt ar ekonomisko lejupslīdi Krievijā un bankas jauno klientu apkalpošanas politiku," teikts vadības ziņojumā.

Bankas vadība atzīmē, ka 2016. gadā Latvijā tika būtiski paplašinātas noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanas novēršanas normatīvo aktu prasības, tādējādi apstiprināt jaunus un esošus klientu profilus un darījumus ir kļuvis krietni sarežģītāk. "Izvērtējot laiku un resursus, kas nepieciešami jauno prasību izpildei, banka nolēma mainīt klientu politiku. Jaunā politika paredz, ka koncerna darbība ir koncentrēta galvenokārt uz lieliem privātiem uzņēmumiem, kuriem var piedāvāt plašu pakalpojumu klāstu," teikts vadības ziņojumā.

2015. gadā "Rietumu banka" strādāja ar peļņu 72,179 miljonu eiro apmērā, bet koncerna peļņa bija 70,043 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" ir trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko. Bankas emitētās obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērstpapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!