Foto: DELFI

Vietā ar lielāko gājēju intensitāti Rīgā - Marijas ielas sākumā, tirdzniecības paviljonā iepretī Centrālajai dzelzceļa stacijai, - atvērts finanšu piramīdas "MMM - 2011" konsultāciju birojs, kurā kāds jaunietis nodarbojas ar jaunu piramīdas dalībnieku piesaistīšanu, novēroja aģentūra LETA.

Vienā no paviljona tirdzniecības vietām skatlogā novietots liels "MMM - 2011" plakāts un uz durvīm izvietota informācija par darba laiku, tomēr realitātē biroja darba laiks ir visai aptuvens, jo norādītajās stundās tā durvis mēdz būt slēgtas un tajā neviens neatrodas.

Aģentūrai LETA otrdien tomēr izdevās birojā sastapt jaunu puisi - Maksimu Lavrovu, kas jau iepriekš uzdevies par biedrības "MMM 2011 klubs" dibinātāju pārstāvi. Lavrovs konsultāciju birojā sēž kopā ar domubiedru, un abi stāsta, ka finanšu piramīdā ieguldītā nauda "aug" par 40% mēnesī. Šo pieaugumu sedzot jaunie klienti, kas no jauna iemaksā savu naudu piramīdā.

Visa piramīdas darbība notiek tikai virtuālajā vidē, pārdalot no jauna piesaistīto dalībnieku naudu. Oficiālā nauda tiek pārvērsta "Mavro valūtā", kuras vērtība palielinoties par 40% mēnesī, un šīs valūtas īpašnieks to vēlāk par lielāku summu varot pārdot atpakaļ sistēmai, pretī saņemot latus, eiro vai ASV dolārus, stāstīja Lavrovs.

Iespējamības, ka naudas drīz vien pietrūks un šo mākslīgi radīto valūtu neviens nepirks, nepastāvot, jo sistēma esot starptautiska, tādējādi esot nodrošināta tās nepārtraukta paplašināšanās. Patlaban no visas pasaules tajā savu naudu esot ieguldījuši jau 35 miljoni cilvēku, kas piesaista arī savus draugus, nodrošinot nepārtrauktu finanšu apjoma pieaugumu. Latvijā "MMM 2011" esot jau ap 10 000 dalībnieku.

Sabrūkot finanšu mahinatora Sergeja Mavrodi veidotajai finanšu piramīdai, deviņdesmitajos gados savus ieguldījumus pazaudēja 25 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Mavrodi tika notiesāts, ielikts cietumā, bet pirms gada viņš atgriezies un sācis veidot jaunas shēmas.

Lavrovs apgalvo, ka šī informācija par Mavrodi esot meli - Krievijas valsts deviņdesmitajos gados esot speciāli izrīkojusies ar Mavrodi tā, lai visi domātu, ka viņš ir krāpnieks - patiesībā visu naudu esot savākusi un savā starpā sadalījusi valsts. Lavrovs arī aicināja noskatīties paša Mavrodi veidoto filmu par to, kā viss esot noticis patiesībā.

Marijas ielas birojā sastaptie puiši pastāstīja, ka finanšu piramīdai esot līdzīgi konsultāciju biroji vismaz četrās vietās Rīgā. Piramīdai esot daudz dažādas struktūras, taču tās darbojas neatkarīgi cita no citas un vienotā sistēmā saistītas tikai virtuāli. Arī visa naudas aprite notiek virtuāli, speciāli piramīdas darbībām izveidojot jaunu kontu jebkurā bankā, tāpat arī komunikācija ar naudas iekasētājiem notiek tikai ar interneta starpniecību, izmantojot "Skype".

Lavrovs apgalvoja, ka ik dienu finanšu piramīdā reģistrējas ap 500 jaunu dalībnieku. Piramīdas darbības princips esot naudas apmaiņa pēc uzticības principa, taču tā nevienam neko negarantē.

"Drīz šajā sistēmā būs visi. Sākumā, kad ir tikai pats sākums, visi baidās, bet, kad katra trešā draudzene būs piramīdā, neviens vairs nešaubīsies," apgalvoja "MMM 2011" dalībnieki.

Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda "MMM" atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez FKTK licences. Pagājušā gada nogalē FKTK rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu "MMM-2011", kura dibinātājs ir Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

FKTK pārstāve Ieva Upleja iepriekš paudusi viedokli, ka patlaban nav pamata apgalvot, ka ievērojams skaits Latvijas iedzīvotāju ir iesaistījies Latvijā reklamētajā finanšu piramīdā, jo dažu piramīdas reklamēšanā iesaistītu tās atbalstītāju atkārtotas aktivitātes un nepārbaudāmi apgalvojumi interneta vidē par tūkstošiem sekotāju nav uzskatāmi par pierādījumu šādiem faktiem.

Kopš 2011.gada decembra, kad pirmo reizi FKTK brīdināja sabiedrību atturēties no sadarbības ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju, ko veic veidojums ar nosaukumu "MMM-2011", ir sniegta plaša skaidrojoša informācija visos ietekmīgākajos masu saziņas līdzekļos, kas aptver gan latviešu, gan krievu valodas auditoriju, skaidroja Upleja.

"Iedzīvotājiem tika atgādināts, ka nelicencēti komersanti netiek valstiski uzraudzīti un ieguldītāju intereses tādējādi netiek aizsargātas, kā arī skaidroja šādu piedāvājumu būtību. Turklāt nelicencēta komercdarbība, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, Latvijā ir krimināli sodāma, tādēļ FKTK par minētā veidojuma darbību un tā kārtējām aktivitātēm nekavējoties informē arī Valsts policiju," atgādināja Upleja.

"Skaidrojām cilvēkiem, ka šādas piramīdas darbība balstās tikai uz tās spējas piesaistīt jaunus dalībniekus un tās dibinātāju mērķis ir gūt materiālu labumu no personām, kas piramīdai būs pievienojušies vēlāk, tādējādi ikviens, kurš iesaistās finanšu piramīdā, ne tikai riskē ar sava ieguldījuma pazaudēšanu, bet arī atbalsta citu cilvēku potenciālu apkrāpšanu jau tuvākajā nākotnē, izsīkstot iespējai piesaistīt arvien jaunus dalībniekus. Tādēļ vislabākā aizsardzības recepte ir - būt informētiem par šādu pakalpojumu patieso dabu un nedot savu naudu finanšu piramīdām, un tās sabruks pašas no sevis," uzsvēra FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

"MMM-2011" šajā laika periodā savu nelicencēto pakalpojumu reklāmu bija izvietojis gan sabiedriskā transporta līdzekļos un dzīvojamo telpu kāpņu telpās, gan interneta vietnēs, gan aktīvi darbojās arī sociālajos tīklos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt savus naudas līdzekļus šajā finanšu piramīdā. FKTK tikās ar "MMM" pārstāvi un konstatēja, ka šim veidojumam piemīt finanšu piramīdas pazīmes, un nekavējoties ar mediju starpniecību atkārtoti brīdināja iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar šo veidojumu, informēja Upleja.

Lai aizliegtu krāpniecisko finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību, Saeimā tiks virzīti grozījumi virknē likumu, taču pagaidām valstij neesot iespēju šādu nelikumīgu veidojumu darbību ierobežot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!