Latvijas Bankai eiro monētu un banknošu ieviešana izmaksās aptuveni 16 miljonus latu, sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš norādīja, ka, pievienojoties eiro zonai, Latvijas Banka nodrošinās pāreju uz eiro maksāšanas līdzekļiem gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā, lai bez pārrāvuma turpinātu raitu naudas apriti valstī.

"Procesa redzamākā, kā arī izmaksu ziņā nozīmīgākā daļa ir banknotes un monētas – ir organizējama Latvijas eiro monētu kalšana, piegāde, tāpat banknošu piegāde Latvijas Bankai un tālāka banku nodrošināšana ar skaidro naudu, un tas kopā izmaksās aptuveni 16 miljonus latu," teica Rimšēvičs.

Viņš arī atgādināja, ka Latvijas Banka šoruden izsludināja konkursu, lai noskaidrotu kaltuvi, kas varētu kalt eiro monētas ar Latvijas simboliem, ja Latvija saņems uzaicinājumu ieviest eiro 2014.gadā.

Rimšēvičs minēja – lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo monētu nomaiņu, gan rezervi naudas aprites nodrošināšanai 2013. un 2014. gadā, būs nepieciešams aptuveni 400 miljoniem dažādu nominālu eiro monētu. "Šāda monētu krājuma iegādes izmaksas plānotas 9,6 miljonu latu apmērā. Savukārt banknošu izgatavošanas un piegādes izmaksas minētajos divos gados lēšamas aptuveni 7,1 miljona latu apmērā," viņš informēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!