Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Banka (LB) pēc eiro ieviešanas Eiropas Centrālajai bankai (ECB) nodos ārvalstu valūtu un zeltu 261 miljona eiro (183,4 miljonu latu) vērtībā, pretī iegūstot tāda paša apmēra prasību pret ECB, sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Pēc eiro ieviešanas ārvalstu valūtas un zelta rezerves pamatā paliks Latvijas Bankas pārvaldībā. Atbilstoši ECB sistēmas un ECB statūtiem salīdzinoši nelielu to daļu eiro zonas valstu centrālās bankas nodod pārvaldīšanai ECB un iekļauj tās ārvalstu rezervju sastāvā. Latvijas Banka par šo summu iegūs prasību pret ECB, kas izteikta eiro, un saņems ienākumus," paskaidroja Rimšēvičs.

Viņš informēja, ka Latvijas Banka nodos ECB bankai ārvalstu valūtu un zeltu 261 miljona eiro vērtībā, pretī iegūstot tādas pašas vērtības prasību pret ECB, kas izteikta eiro. Paredzams, ka zelta īpatsvars šajā summā būs 15% jeb zelts aptuveni 39 miljonu eiro vērtībā, bet atlikušo daļu veidos aktīvi ārvalstu valūtā.

Rimšēvičs arī uzsvēra, ka 2012.gada rudenī Latvijas Bankas rezerves aktīvi bija aptuveni 3,75 miljardu latu apmērā un tādējādi ECB nododamā ārvalstu valūtas un zelta rezervju daļa 261 miljona eiro apmērā ir aptuveni 4,9% no minētā apmēra.

"Visa pārējā ārvalstu valūtas un zelta rezervju daļa, tāpat kā līdz šim, veidos Latvijas Bankas rezerves aktīvus, kurus Latvijas Banka ieguldīs drošos finanšu instrumentos," teica Rimšēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!