Foto: AFI
Fiziskām personām nākamgad būs iespēja legalizēt iepriekš nedeklarētus, bet ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliekamus ienākumus, par tiem samaksājot 15% IIN likmi, otrdien lēma valdība.

Atbildīgā Finanšu ministrija (FM) koncepcijā "Par fizisko personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu (ienākumu legalizācija)" piedāvāja divus ienākumu legalizācijas variantus. Pirmais paredz iepriekš nedeklarētiem ienākumiem piemērot IIN standarta likmi – 25%. Otrs risinājums, ko FM virzīja kā pieņemamāko, paredzēja iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem piemērot 10% IIN likmi, tomēr valdība pēc premjera Valda Dombrovska (V) iebildumiem atbalstīja 15% likmi.

Valdības vadītājs sēdē sacīja, ka, no vienas puses, ir saprotama FM vēlme panākt iespējami lielāku atsaucību šim pasākumam. Taču, no otras puses, tie, kuri savlaicīgi deklarējuši savus ienākumus un godam maksājuši visus nodokļus, tiktu nostādīti nevienlīdzīgā situācijā.

FM valsts sekretēra vietnieks Juris Stinka gan norādīja, ka 10% IIN likme izvēlēta, ņemot vērā citu valstu pieredzi ienākumu legalizācijā. "Parasti tas cipars ap to svārstās [ap 10%], ir pat zemāks," viņš sacīja, piebilzdams – nerealizējot šo pasākumu, ir maz ticams, ka valsts varētu "kaut ko dabūt no šīs naudas".

Savukārt uz Ģenerālprokuratūras iebildi, ka valsts amatpersonām nedrīkstētu liegt iespēju izmantot ienākumu legalizāciju, FM valsts sekretāra vietnieks valsts amatpersonu diskrimināciju šajā gadījumā atzina par pamatotu. Valsts amatpersonām ir pienākums iesniegt ikgadējās deklarācijas, kur visiem ienākumiem ir jāparādas, piebilda Stinka.

Plānots, ka iedzīvotāji līdz 2007. gada beigām gūtus nedeklarētus, bet ar IIN apliekamus ienākumus varēs deklarēt no 2012.gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim, aizpildot mantiskā stāvokļa deklarāciju. Pēc deklarācijas aizpildes IIN valsts budžetā būs jāsamaksā mēneša laikā.

Personas, pret kuru ir ierosināts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu vai administratīvais process par nodokļu tiesību pārkāpumiem, varēs izmantot ienākumu legalizācijas iespēju un nodeklarēt administratīvajā vai kriminālprocesā noteikto ienākumu apjomu. Tomēr tas personu neatbrīvos no atbildības par izdarīto pārkāpumu.

Ienākumu legalizāciju nebūs tiesīgas izmantot personas, kuras bija vai ienākumu legalizācijas brīdī būs valsts amatpersonas. Pretimnākšana arī netiks attiecināta uz tādiem nelegāliem ienākumiem, kas gūti noziedzīgā ceļā, piemēram, no ieroču vai narkotisko vielu tirdzniecības, cilvēku tirdzniecības, nodokļu izkrāpšanas un tamlīdzīgi.

Ienākumu legalizāciju plānots iedarbināt vienlaikus ar mantiskā stāvokļa deklarēšanu jeb tā saukto sākumdeklarēšanos. Tādejādi tiktu dota iespēja ne tikai fiksēt personas mantas stāvokli, bet arī uzrādīt nedeklarētos ienākumus un legalizēt nereģistrētā darbībā iegūtos līdzekļus, atvieglojot pāreju uz legālo ekonomiku. Ar to valsts dotu iespēju nokārtot saistības pret valsti, konkrētos gadījumos nesaucot nodokļu maksātāju pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Ienākumu legalizācija plānots kā vienreizējs pasākums. Tas ir viens no uzdevumiem, kas ietverts plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.-2013.gadam. Ņemot vērā ārvalstu pieredzi līdzīgu pasākumu ieviešanā, FM sagaida pozitīvu ietekmi uz valsts budžetu - papildu nodokļu ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!