Foto: Publicitātes foto

Otrdien pulksten 10:00 sācies pensiju pārvaldītāja IPAS "Indexo" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO jeb Initial Public Offering), kura ietvaros "Indexo" plāno piesaistīt 7,49 miljonus eiro, lai veidotu jaunu banku.

"Indexo" IPO procesā tiks kopumā piedāvātas 535 tūkstoši akcijas un vienas akcijas cena būs 14 eiro. "Indexo" IPO procesā tiek piedāvāti 15% no uzņēmuma pamatkapitāla. Saskaņā ar IPO noteikto cenu, "Indexo" tirgus kapitalizācija, vai kopējā akciju vērtība būs 49,959 miljoni eiro. Akciju iegādei nav minimālā limita, proti, investori var iegādāties sākot no vienas akcijas 14 eiro vērtībā.

"Indexo" IPO procesā tiek piedāvāts iegādāties pensiju pārvaldes uzņēmuma akcijas un plānots, ka nākotnē jaunā "Indexo" banka būs pensiju pārvaldes sabiedrības meitas uzņēmums. Šī gada laikā "Indexo" iesniegs pieteikumu komercbankas licences saņemšanai atbilstoši piemērojamiem tiesību aktiem un pēc licences saņemšanas sāks pakāpeniski ieviest bankas pakalpojumus – vispirms sākot ar privātpersonu apkalpošanas virzienu, kuram sekos arī uzņēmumu apkalpošana.

Saskaņā ar "Indexo" IPO prospektā atspoguļotajiem attīstības plāniem, "Indexo" paredz, ka 2023. gadā esošajā pensiju pārvaldes biznesa virzienā tiks pārsniegts 100 tūkstošu klientu skaits, bet 2024. gadā "Indexo" pārvaldīs jau vairāk kā miljardu eiro ieguldījumus. Savukārt, jaunās bankas biznesa iecere paredz līdz 2023. gada beigām piesaistīt ap 40 tūkstošiem klientu, šo skaitu pakāpeniski audzējot līdz 145 tūkstošiem 2027. gadā. Tāpat "Indexo" jaunajā bankā cer izveidot kredītportfeli 30 miljonu eiro apmērā 2023. gada beigās, to pakāpeniski audzējot līdz vairāk nekā 440 miljoniem eiro 2027. gadā.

""Indexo" nākotnes bankas ieceres pamatā ir mērķis panākt finanšu vērtības apriti, kuras centrā būs Latvija – proti, piesaistot vietējo kapitālu no plaša cilvēku loka, mēs izveidosim banku, kas atbalsta Latvijas biznesa izaugsmi un apkalpo Latvijas iedzīvotājus, bet šajā biznesā radīto vērtību iegulda tālākā attīstībā un nodod atpakaļ akcionāriem - Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ar "Indexo" akciju sākotnējo piedāvājumu mēs aicinām cilvēkus iesaistīties šīs vērtības radīšanā un kļūt par īpašniekiem pašiem savā pensiju pārvaldes uzņēmumā un nākotnē arī bankā," teic "Indexo" Valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis.

Atbilstoši "Indexo" akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma prospektam, piedāvājums oficiāli tiks slēgts 11. jūlija pulksten 15:30. Ņemot vērā, ka parakstīšanās uzdevumu pieņemšanas laiks var atšķirties atkarībā no investora izvēlētās bankas, "Indexo" aicina parakstīšanās uzdevumus iesniegt līdz 11. jūlijam pulksten 12:00.

"Indexo" IPO akciju privātais piedāvājums (Retail Offering) tiks veikts Latvijā un Igaunijā, dodot iespēju parakstīties uz "Indexo" akcijām ikvienam interesentam, kuram būs atvērts vērtspapīru konts kādā no finanšu iestādēm, kas ir "Nasdaq Riga" biržas biedrs, atbilstoši IPO prospektā noteiktajam. Lai parakstītos uz akcijām, investoram ir jāiepazīstas ar IPO prospektu un jādod parakstīšanās rīkojums bankā, kurā atvērts vērtspapīru konts.

Gadījumā, ja pieprasījums pēc akcijām pārsniegs piedāvājumu, akcijas tiks piešķirtas saskaņā ar prospektā atspoguļotajiem akciju sadales (allocation) principiem, piešķirot priekšrocības "Indexo" pensiju 3. līmeņa klientiem (privātā piedāvājuma jeb Retail Offering ietvaros) un esošajiem akcionāriem (akcionāru piedāvājuma jeb Shareholder Offering ietvaros).

IPO rezultātā "Indexo" akcijas plānots kotēt "Nasdaq Riga" biržas Baltijas Regulētā tirgus Baltijas Oficiālajā sarakstā. "Nasdaq" izsoles organizators ir "Signet Bank". "Indexo" IPO juridiskais konsultants ir zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Sutherland Bitāns".

Komercbankas (kredītiestādes) licences saņemšanai nepieciešama Eiropas Centrālās bankas piekrišana pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!