Foto: LETA

Saeimas ceturtdien atbalstīja Kristapa Zakuļa atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja amata, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

Lēmums par Zakuļa atbrīvošanu tika pieņemts ātri un bez diskusijām. Par to balsoja 69 deputāti, bet pret bija deputāts Jānis Klaužs (ZZS).

Zakulis pagaidām vēl nezina, ar ko turpmāk nodarbosies. Viņš atzina, ka turpmākās karjeras izvēlē jāņem vērā, ka divus gadus jāievēro amatpersonai noteiktie ierobežojumi.

"Būs laiks un iespēja padomāt. Man ir paveicies, jo vienmēr nākuši dažādi interesanti izaicinājumi. Tādā veidā uzkrāta gan dažāda pieredze, gan saprašana, gan arī kontakti," sacīja Zakulis.

Zakulis atlūgumu iesniedza 25. janvārī, minot, ka viņa atkāpšanās mazinās "aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK".

"Šo četru gadu laikā kopš esmu amatā kopā ar kolēģiem intensīvi strādājām, lai sasniegtu pašu izvirzītos un formulētos mērķus. Tas ietver arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas sakārtošanu un pilnveidošanu, piemēram, kvantitatīvi un kvalitatīvi padziļinot regulārās pārbaudes bankās, gan paaugstinot soda naudas apmērus," paziņojumā presei norādīja Zakulis.

"Jāsaprot, ka pēdējā laikā bankām piemērotie sodi nav kādi kampaņveida pasākumi, bet gan rūpīgs banku uzrauga darbs vairāku gadu garumā. Būsim reālisti - šādu iestāžu vadības maiņa Latvijā nav jauna prakse, un tam biju gatavs. Tā kā FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats, tāpēc uzskatu, ka mana atkāpšanās mazinās šo aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. Turklāt šis amats man nekad nav bijis pašmērķis," viņš uzsver.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja par iespējamu Zakuļa atkāpšanos, to saistot ar Latvijas iestāšanās sarunām Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kam varētu traucēt nepietiekama banku uzraudzība.

Zakulis FKTK priekšsēdētāja amatā tika iecelts 2012. gada 12. janvārī.

FKTK regulē un pārrauga Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, privāto pensiju fondu, maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu darbību.

Komisija sāka darbu 2001. gada 1. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!