Foto: LETA

Saeima ceturtdien iecēla līdzšinējo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieku Pēteru Putniņu par FKTK priekšsēdētāju, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

Putniņa kandidatūru atbalstīja 92, pret nebija neviens. Putniņš amatā iecelts no ceturtdienas.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Jānis Reirs (V), kas virzīja Putniņa kandidatūru, iepriekš skaidroja, ka viņš ir piemērotākais kandidāts tiem uzdevumiem, kas FKTK jāpaveic šajā brīdī - saistībā ar cīņas pret naudas atmazgāšanu pastiprināšanu un Latvijas virzību uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Putniņš no 2005. līdz 2012. gadam bija Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos, bet no 2002. gada līdz 2004. gadam vadīja Latvijas Bankas Juridisko pārvaldi. No 2005. gada viņš bija zvērināts advokāts, bet advokāta darbību apturēja, uzsākot darbu FKTK.

Savulaik Putniņa vārds tika saistīts ar Aivara Lemberga vārdu. 2012. gada decembrī, kad SaeimaPutniņu iecēla FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā, viņš pauda neizpratni par saistīšanu ar Lembergu un uzsvēra, ka iepriekš vērtēts kā neatkarīgs eksperts ar starptautisku pieredzi: "Lembergs nav bijis mans klients, viņš pie manis nekad nav vērsies pēc juridiskas palīdzības. Šāds viedoklis par manu saistību ar Lemberga kungu nav pamatots. Tā man aizvien ir mīkla," klāstīja Putniņš, kurš gan nenoliedza, ka Lembergu pazīstot. Savukārt viņa virzīšana uzņēmuma "Ventbunkers" padomē esot pamatota ar viņa kā neatkarīga speciālista spējām.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka Putniņš savulaik bijis AS "Ventbunkers" padomes priekšsēdētāja vietnieks, AS "Latvijas Kuģniecība" padomes loceklis, AS "Transnafta Co" padomes priekšsēdētājs, kā arī Reģionālā investīciju bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks u.c.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Putniņam ir nācies apmeklēt Ģenerālprokuratūru laikā, kad tā 2007. gadā tika uzsākta tā dēvētās Lemberga stipendiātu lietas izmeklēšana. Arī Putniņa sieva Vidaga Putniņa savulaik darbojusies dažādu ar Ventspils tranzītbiznesu saistītu uzņēmumu valdēs un padomēs.

Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas ienākumu deklarācija par 2014. gadu liecina, ka Putniņš deklarējis uzkrājumus vairāk nekā 400 tūkstošu eiro apmērā.

Putniņš Latvijas Universitātē 2010. gadā ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē, bet 1996. gadā kļuva par Latvijas Universitātes starptautisko attiecību bakalauru.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem. Kandidātu kopīgi izvirza finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents.

Jau vēstīts, ka Saeima 28. janvārī atbalstīja Kristapa Zakuļa atbrīvošanu no FKTK priekšsēdētāja amata pēc viņa lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!